Blagodeti sezonskih namirnica: 10 razloga da jedete dinju baš svaki dan
Ovog leta nikako ne smete zaboraviti na dinje. Prepune su zdravih nutrijenata, odlične za mršavljenje, ali i podsticanje lepog preplanulog tena. Uvođenjem voća u svakodnevnu ishranu možete čak i da izlečiti određene bolesti. Pročitajte sve blagodeti ove ukusne i mirisne namirnice…
Bez lubenice i dinje ne možemo da zamislimo leto, što i nije loše jer, osim što će vas rashladiti, osvežiti i nahraniti, obe sadrže čitav niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na probavu, jetru, srce, krvotok i bubrege.
1. Mršavljenje i čišćenje toksina
Dinje su niskokalorične i pune vode, a sadrže i vitamine A, B1 i B2, C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink i odličan su izbor za doručak tokom leta. Iako sadrže dosta šećera, one sadrže malo zasićenih masti i soli, i veoma malo holesterola. Ako pojedete 100 grama ove namirnice, uneli ste samo 29 kalorija. Zbog celuloze kojom obiluje, savršeno suzbija glad, olakšava probavu i sprečava nadimanje u stomaku. Ako je svakodnevno konzumirate, na zdrav način ćete izgubiti višak kilograma, a nećete biti gladni. Osim samostalno, možete je jesti i kao dodatak voćnim salatama ili koktelima.
Pročitajte i… 5 letnjih namirnica koje treba da jedete što više
2. Osvežava i daje energiju
S obzirom da je puna vode, dinja će vas lako osvežiti tokom letnjih vrućina i pomoći vam da izbegnete dehidrataciju organizma i lakše podnesete visoke temperature. Pored toga, zahvaljujući šećerima koje sadrži, dinja će vam obezbediti i uliti i potrebnu energiju, te je poželjno da ih konzumirate umesto energetskih pića koja se svakako nikako ne preporučuju.
Koje su još blagodeti ove ukusne letnje namirnice pročitajte na sledećim stranama…
3. Štiti od raka
Dinja sadrži mnogo vitamina i minerala, a sadrži i folnu kiselinu i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pomaže u borbi protiv raka pluća, a prema novijim istraživanjima koristi i kod lečenja drugih vrsta raka poput onog na grliću materice, raka želuca i oralnih oblika raka.
Pročitajte i… Sprečite rak: 15 namirnica koje čiste pluća
4. Protiv grčeva
Ova ukusna i osvežavajuća namirnica može da vam pomogne i da se oslobodite grčeva u stomaku. Pomešajte 2 kašičice semena dinje sa 2 kašičice semena krastavca i prelijte sa 6 dl kipuće vode. Ostavite poklopljeno da odstoji dva sata, pa procedite. Pijte 1 dl pre doručka, a 2 dl pre ručka i večere. Terapija treba da traje 10 dana.
5. Protiv upala mokraćnih kanala
U narodnoj medicini dinja se koristi za osveženje i psihičko smirenje, a pomaže i kod upale žučnih i mokraćnih puteva, te probavnih smetnji. Pomešajte 2 kašičice sitno izmrvljenog semena dinje, 2 kašičice semena krastavca i 1 kašičicu usitnjenih peteljki višnje. Prelijte sa 7 dl kipuće vode i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Procedite i pijte po 2,5 dl tri puta dnevno pre obroka tokom pet dana.
Pročitajte i… Pomoć iz prirode: Sprečite i zalečite upalu bešike
6. Jači imunitet, zdravo srce i bolji rad probave
Sveže isceđen sok od dinje, odličan je za jačanje imuniteta, a budući da je ova namirnica bogata kalijumom ona pomaže i kod regulisanja krvnog pritiska i štiti kardiovaskularni sistem od bolesti. Takođe, dinja podstiče rad bubrega i detoksikaciju organizma, a naročito se preporučuje onima koji imaju problema sa nadutošću stomaka. Pomešjte sveže isceđen sok od ove namirnice s jogurtom, medom i limunovim sokom. Pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu.
7. Protiv gorušice
Dinja se pokazala kao veoma efikasan borav protiv gorušice. S obzirom da ima pH vrednost 6.1, svakako bi se trebalo da se nađe na jelovniku osoba s ovim problemom. POred dinje, korisna može biti i lubenica.
Pročitajte i… Prirodni lekovi protiv glavobolje: Uklonite bolove za samo nekoliko minuta
8. Protiv glavobolje
Ukoliko ste osoba koja ima česte glavobolje, probajte da umanjite problem hranom. Samo jedna dinja sadrži 66 miligrama magnezijuma, a njenim unosom se reguliše nivo šećera u krvi kod onih osoba koje imaju problem sa niskim nivoom šećera.
9. Bolji vid i jače kosti
Kao i šargarepa, i dinja svoju narandžasto-žućkastu boju ima zahvaljujući mnoštvu vitamina A. Samo jedna šolja seckanih dinja ima oko 40 odsto preporučene dnevne količine vitamina A, koji je važan za vid i rast kostiju.
Pročitajte i… Sprečite osteoporozu: Top 10 namirnica za jače kosti
10. Štiti kožu
Dinje svoju intenzivnu boju duguju zaštitnim pigmentima karotenoidima koji štite kožu od štetnih uticaja sunca. Pored toga, ova namirnica je delotvorna i za negu suve kože lica, a od nje lako možete i sami napraviti losion za telo. U sveže isceđen sok od dinje dodajte jednaku količinu mleka i ružine vodice. Losion stavljajte na lice uveče i ujutru, a ako je moguće i češće. Ostavite da stoji 20 minuta, a potom se umijte mlakom vodom.
Od dinje možete napraviti i losion za negu kože podložne razvoju akni. Dinju propasirajte (1 parče) i pomešajte sa 1 kašičicom pavlake i 1 kašičicom meda. Pripremljenu masku nanesite na lice i ostavite da deluje desetak minuta. Lice umijte toplom vodom.