Godži: Superbobice za dobro raspoloženje
Žbunasta biljka godži raste na obroncima Himalaja, na Tibetu, u Mongoliji i Kini, a njeni slatki crvenkasti plodovi privukli su pažnju naučnika kada su uočili da ih jedu vukovi. I dok divlje životinje slede svoj instinkt, narodi Dalekog istoka odlično poznaju svojstva godžija i nazivaju ga ”bobice sreće” jer donosi zdravlje i dobro raspoloženje.
Postoje mnoge kineske legende o ovoj biljci, a većina njih odnosi se na sposobnost godžija da produži život i uspori proces starenja.
Godži sadrži 19 amino-kiselina, među kojima je i osam onih koje su ključne za rast i razvoj, obiluje mineralima, pre svega cinkom, kalcijumom, selenom i fosforom. Ovo je jedina biljna vrsta koja sadrži germanijum, mineral koji se pokazao veoma uspešnim u borbi protiv raka, bogat je vitaminima, naročito B1, B2, B6, neophodnim za pretvaranje hrane u energiju.
Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, linolne i omega-6, koje učestvuju u proizvodnji hormona i obezbeđuju nesmetano funkcionisanje mozga i nervnog sistema. Crvene bobice sadrže beta-sitosterol koji smanjuje nivo holesterola u krvi, zbog čega je ovo voće idealno i kao prevencija ateroskleroze.
Godži ublažava nuspojave radioterapije i hemoterapije, usporava razvoj komplikacija dijabetesa, štiti jetru, bubrege i mokraćni sistem, pospešuje proizvodnju spermatozoida.
Naučna istraživanja pokazala su da povećava nivo testosterona u krvi, jačajući libido i kod muškaraca i kod žena. Za dobro zdravlje i raspoloženje dovoljno je pojesti četiri do pet plodova dnevno.
Idealne za dijete
Bobice godžija imaju vrlo nizak glikemijski indeks (sporo se pretvaraju u šećer) i daju dugotrajan osećaj sitosti, tako da osoba ne oseća potrebu da nešto pojede između obroka. Novija istraživanja pokazala su da aktivne materije iz godžija pomažu u održavanju mišića, što je naročito važno kada se redukuje ishrana sa ciljem da se skine višak kilograma.
Aromatični dodatak jelu
Godži bobice mogu da se konzumiraju sveže, sušene, u obliku soka ili čaja od suvih plodova ili kao dodatak napicima i jelima. Suve bobice su ukusan i aromatičan dodatak osvežavajućim supama, jelima sa svinjetinom, piletinom, pirinčem i povrćem, ali i vinu, pivu, kolačima, sladoledu, slatkišima, hlebu.
Od njih se pripremaju ukusni džemovi, marmelada, jogurt i sos, a koristi se i kao začin.
Izvor: Life Content
Foto: Thinkstock