Maka: Prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma PMS-a
Piše: Dragana Filipović, nutricionista-dijetetičar
carpediemcentar.rs
Želela bih da Vam predstavim još jedno blago prirode koje možete pronaći na našem tržištu, a u pitanju je „Zlatna maka“. Ova čarobna biljka vodi poreklo iz Perua, svojim izgledom će Vas podsetiti na koren sličan rotkvici koja uspeva u našim krajevima.
Ipak, nemojte da Vas zavara njen izgled. Činjenica da Maka uspeva na visokim platoima Anda, pri čemu odoleva niskim temperaturama i poseduje visoku UV otpornost, već je izdvaja u odnosu na ostale biljke – ona je u celom svetu jedina poznata kultivisana biljka za ljudsku ishranu koja raste na nadmorskim visinama preko 4.000 metara.
Maku su upotrebljavale stare civilizacije još pre 10.000 godina i to ne samo za ishranu već i u medicinske svrhe. Važan je dodatak ishrani, jer poseduje daleko veće nutritivne vrednosti u odnosu na druge namirnice. Veoma je bogata esencijalnim amino kiselinama (poseduje čak 18 esencijalnih aminokiselina), vitaminima (B1, B2, B12, C i E), mikro i makro elementima (lako apsorbujući kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, jod, gvožđe).
Maka se posebno izdvaja po sadržaju jedinstvenih komponenata, alkaloida makaida i makaena. Navedeni sastav daje joj snažno afrodizijačko dejstvo, te se veoma često koristi u terapiji neplodnosti.
Kao adaptogen (istvremeno podiže opšti tonus celog organizma i deluje stimulativno), maka deluje prvenstveno na endokrini sistem – stimuliše hipofizu i hipotalamus, čime utiče na sve žlezde sa unutrašnjim lučenjem da održe optimalni nivo hormona za normalno funkcionisanje celokupnog ljudskog organizma.
Osim toga, maka poboljšava otpornost organizma, prirodno je sredstvo za ublažavanje simptoma PMS-a i menopauze, a značajne količine proteina, vitamina i minerala daruju joj moć pozitivnog efekta kod sportista i osoba sa sindromom hroničnog umora.
Maku na tržistu možete pronaći u vidu praha sladunjavog i prijatnog uskusa, te je možete pomešati sa sokom, jogurtom, mlekom ili dodati gotovom jelu ili salati (uočeni su najbolji rezultati ukoliko se uzima tokom obroka).
Nuspojave nisu zabeležene, međutim doilje i trudnice ne bi smele konzumirati (zbog nedostatka podataka) maku, a osobe sa visokim krvnim pritiskom i oboljenjima štitne žlezde najpre trebaju da se konsultuju sa svojim lekarom.
Takođe, budite oprezni i prilikom kupovine, obavezno tražite potrebne deklaracije i potvrde od proizvođača da je u pitanju čista zlatna maka.
Koji su prirodni „podizači imuniteta“ zaista efikasni, Dragana Filipović otkriva u decembarskom broju L&Z (na kioscima od 20. novembra)!