Namirnice od kojih će vam biti jači organizam

by | mart 17, 2020
caj maslacak lepota

U ovom rizičnom periodu za vaše zdravlje, osim redovne higijene, potrebno je i da ojačate organizam i obratite pažnju na ishranu. Unosite što više vitamina C, namirnice koje imaju protivupalno dejstvo i koje imaju dosta minerala jer minerali deluju umirujuće na respiratorne infekcije.

Limeta je jedan od najvećih izvora vitamina C, antioksidanata koji pomažu alkalizaciju i detoksikaciju. Zbog toga je za jači organizam potrebno pre svakog obroka piti mlake limunade. Osim toga za respiratorna stanja odlična je supa od goveđih šupljih kostiju jer je bogata vitaminima i mineralima, kao i luk koji ojačava odbrambene snage organizma.

limeta zdravlje

 

Crni luk je riznica najvažnijih materija

Crni luk ima malo kalorija, ali zato ima pregršt vitamina, minerala i vlakana, među kojima su sledeći najvažniji:

– vitamin C, koji je važan za izgradnju imuniteta, proizvodnju kolagena, apsorpciju gvožđa i obnavljanje tkiva, moćan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja,

Članak se nastavlja posle reklama

vitamini B grupe (folat (B9) i piridoksin (B6), koji igraju ključnu ulogu u radu metabolizma, funkciji nerava i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca,

kalijum, koji je važan vitamin i mnogi ga ne unose u dovoljnoj količini, a ključan je za normalno funkcionisanje ćelija, balans tečnosti u telu, prenos nervnih impulsa, funkcija bubrega i pokretanje mišića.

crni luk zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

Sa lukom možete kombinovati u salati i jabukovo sirće, koje je korisno zbog dezinfekcionog dejstva, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima.

Korisno je i maslinovo ulje kao izvor mononezasićenih zdravih masti koje jačaju imunitet. Otpornijim nas čine i masline i avokado, ali i određeni začini.

Članak se nastavlja posle reklama

Kad nema lekova tu su prirodne obloge za kašalj

Đumbir je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju gušpbolje i bolova. Dodajte ga u limunadu, čaj ili smuti, a kurkumu u potaže, čorbasta jela.

sok djumbir zdravlje

Za jači organizam tu su bosiljak, origano, timijan

Na spisku namirnica koje jačaju organizam nalazi se i veliki broj začinskih biljaka kao što su ruzmarin, origano, bosiljak, timijan. Njih možete koristiti u salatama, za marinadu ili začinjavanje mesa. Kada su u pitanju čajevi, pijte čaj od đumbira, čaj od matičnjaka, čaj od maslačka, čaj od ehinacee.

bosiljak zdravlje

Keleraba i kupus za jači organizam

Ne treba zaboraviti ni povrće iz porodice kupusnjača – karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba. Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Drugo veoma značajno jedinjenje koje sadrži jeste glukosinol, značajno za jačanje detoksikacione funkcije jetre.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Getty