Pistaći čuvaju kožu
Pistaći obiluju antioksidansima, pre svega vitaminom E, karotenom i polifenolima, a sadrže i obilje tokoferola (cak 23 g u 100 g) koji uz vitamin E štite i hrane kožu, sprečavajući nastanak kancera.
Ovi koštičavi plodovi bogat su izvor vitamina B kompleksa, riboflavina, tiamina, niacina, folata, vitamina B6 i pantoteinske kiseline dok, kada je reč o mineralima, sadrže veliku količinu mangana, kalijuma, magnezijuma, cinka, selena i gvožđa.
Takođe, obiluju bakrom (100 g pistaća zadovoljava sve dnevne potrebe za ovim mineralom) koji pomaže stvaranje hemoglobina u krvi, olakšava resorpciju i iskorišćavanje gvožđa, kontroliše krvni pritisak i otkucaje srca, te jača krvne sudove, tetive i nerve.
Možda i najvažniji element koji pistaći sadrže jeste oleinska kiselina koja smanjuje nivo lošeg holesterola, a podiže nivo dobrog.
Samo 30 g pistaća dnevno zadovoljava potrebe organizma za dijetalnim vlaknima, monozasićenim masnim kiselinima i antioksidansima.