Šta su klice brokolija i zašto je dobro jesti ih?
Klice brokolija imaju tonu hranljivih sastojaka, uključujući antioksidanse koji se bore protiv bolesti. Evo svega što treba da znate o kupovini, skladištenju, uzgoju i (najboljem delu) konzumiranju istih.
Kad vam poznati neurolog koji je fokusiran na ishranu daje savete, verujete da ćete poslušati. Jedan nedavni primer: Dejvid Perlmuter, M.D., autor Brain Wash and Grain Brain, podelio je na Instagramu svoju ljubav prema klicama brokolija. Šta su, pak, klice brokolija?
Prema video postu dr. Perlmutera, očigledno je da su to male grančice sa hranjivim materijama koje nose svojstva brokolija i koje promovišu zdravlje u koncentrisanijem obliku. Ali to je samo baza klica brokolija. Ovde, su opisani svi načini na koje klice mogu poboljšati vaše zdravlje, plus način kako da ih kupujete, skladištite, uzgajate i koristite. Pročitaj i: Šta glumica Sandra Oh jede da bi ostala vitka
Šta su tačno klice brokolija?
Klice brokolija su u osnovi beba verzija brokolija – koja raste iz prljavštine pre nego što se seme pretvori u puni grm.
– Klice brokolija su prvi zeleni izdanci koji su se pojavili jednom kada je klica brokolija proklijala – kaže Dženifer Bruning, R.D.N., portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku. To znači da ćete, nakon što posadite semenke, nekoliko dana kasnije ugledati malo zelenila koje kroz to proviruje. Izgledaju kao i sve ostale klice (recimo, lucerke) s belim lepršavim stabljikama i malim zelenim lišćem.
– Slično drugim zelenišima, klice brokolija imaju svež i čist ukus, ali imaju malo više travnatog ukusa – kaže Bruning.
– Nemaju još uvek ukus brokolija, što bi moglo biti dobro kao sastojak za isprobavanje, za one ljude koji nisu ljubitelji odgojenog brokolija – dodaje ona.
Dag Evans, suosnivač Organic Avenue i autor knjige The Sprout Book, opisuje aromu kao blažu od brokolija (koja, može pojačati vaš libido), čineći klice ukusnijama dok su sirove.
– One su lagane, a hrskave, čistog ukusa i slabog intenziteta. Možda ćete moći otkriti blagi, ali ne neprijatan ukus natrijuma ili sumpora – kaže on.
Prednosti klica brokolija
– Klice brokolija imaju nutritivni sadržaj sličan ostalim povrćima krstača (kao kod običnog brokolija, kelja, briselske klice i karfiola), ali sa svim vitaminima i mineralima upakovanim u manje, koncentrovanije pakovanje. Najvažnije je da klice sadrže velike količine sulforafana, jedinjenja koje se bori protiv raka. Tehnički, kada žvaćete klice brokolija aktivirate enzim (mirosinaza) koji pretvara neko jedinjenje (glukoraphanin) u klicama brokolija u sulforafan. Nakon toga, sulforafan smanjuje upalu, detoksifikuje telo i bori se protiv slobodnih radikala – objasnio je dr Perlmuter za Shape.
Istraživanja potkrepljuju sposobnost sulforafana da spreči karcinom, kao i potencijal za smanjenje rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Druga manja istraživanja pokazuju da hranjive materije u klicama brokollija, uključujući sulforafan, mogu pomoći ljudima koji boluju od raka da žive duže i umanjuju upalu kod pojedinaca koji imaju višak kilograma. Pročitaj i: Najbolje voće za gubljenje težine
Osim što se bore protiv ozbiljnih bolesti, klice brokolija sadrže dovoljnu količinu dijetalnih vlakana koji vas čine sitima. Jedna šolja klica sadrži oko 4 grama vlakana, u poređenju sa 2 grama u šolji običnog brokolija, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA).
– Šoljica klica takođe sadrži oko 60 odsto vitamina C koji vam je potreban u toku dana, što vam može pomoći da prebolite bolesti – kaže Bruning. (Zapamtite: vitamin C ozbiljno pojačava imunitet.)
Gde kupiti seme brokolija
– Srećom, kako klice brokolija postaju popularnije, one postaju i dostupnije – kaže Evans i dodaje – možete ih pronaći u prodavnicama zdrave hrane, poljoprivrednim marketima ili čak u tradicionalnim prodavnicama. Klice bi trebale sa imaju svež, lagan i pomalo gorak miris – nikako jak.
Klice možete uzgajati i sami. Evans predlaže da potražite organsko seme brokolia pripremljeno za klijanje putem interneta ili u trgovini prehrambenih proizvoda ili zdrave hrane. Zatim stavite 2 kašike semenki u zidanu teglu, prekrijte ih filtriranom vodom, osigurajte mrežasti poklopac i ostavite da se natapaju pet sati na hladnom mestu, daleko od sunčeve svetlosti, na temperaturi od oko 65 do 75 stepeni Fahrenheita. Dva puta dnevno, oko pet dana, izlijte vodu, isperite semenke ili klice i dodajte još hladne vode. Nakon što narastu – oko pet dana – osušite ih nebojenim papirnim ubrusom ili krpom da izvučete vlagu, pa klice čuvajte u frižideru u otvorenoj posudi do nedelju dana. Obavezno ih čuvajte na suvom i u frižideru da ne rastu plesni i bakterije. Pogledaj i: Sok za jačanje imuniteta
Iako svi stručnjaci kažu da je klice brokolija najbolje jesti u svežem stanju, možete ih čuvati i u zamrzivaču da biste im produžili život. Evans predlaže da stavite nekoliko klica u ležište s kockicama leda (uvaljajte ih u kuglu), premažite vodom i zamrznite, tako da ih možete lako ubaciti u svoj smoothie. Kada smo već kod smoothieja …
Kako se koriste klice brokolija
– Nikako ih ne kuvajte. To ih ne samo čini kašastim, već će i uzrokovati da izgube zdravstvenu snagu i svež ukus –objašnjava dr Perlmuter.
– Jedan od ključnih koraka pre nego što pojedete klice brokolija: Temeljno ih operite jer imaju veći rizik od nošenja Ešerihhije coli u odnosu na drugo povrće – kaže Bruning.
To je, prema Akademiji za ishranu i dijetetiku, zato što najbolje uspevaju u vlažnim okruženjima, što je takođe i uzgajalište bakterija. Iz tog razloga, Bruning preporučuje preskakanje klica brokolija ako vam je imunitet oslabljen, trudni ste ili vrlo mladi ili stari. Ako ne verujete u kupovinu uzgajajte svoje klice.
– Probajte oko 1/4 do 1/2 šolje na vrhu tosta od avokada – sugeriše Bruning. Možete dodati i klice brokolija u svoj uobičajeni smuti recept. Pomešajući ih u gaspaćo ili ih koristite kao ukras na vrhu supe – kaže Evans. Takođe ih možete staviti u salatu.
Bez obzira na to za kakav se vid konzumacije odlučite, obezbedićete svoj telu novi vid ishrane i dobro ćete se osećati. Pročitaj i: 6 loših navika u ishrani i namirnica koja slabe vaš imuni sistem