Tri moćna napitka za jači imunitet
Vreme je kada svi vodimo računa o zdravlju i želimo što jači imunitet, te se trudimo se da ga pospešimo raznim vitaminima, ishranom i napicima.
Proleće donosi mnoštvo svežih i zdravih namirnica koje treba iskoristiti na pravi način. One će pomoći da se vaše telo oporavi, osnaži i preoblikuje. Kako ne biste morali da provodite puno vremena uz šporet i da kuvate, mi smo vam izdvojili tri odlična detoks napitka. Brzo i lako se pripremaju, a daće vam neophodnu snagu i povratiti mladalačku svežinu.
Napitak sa đumbirom i peršunom za jači imunitet
Potrebno:
1cm korena đumbira
časa vode
pola limuna
svež peršun
Napitak se jako lako priprema jer je sve što treba da uradite da izrendate 1 cm korena đumbira u čašu vode, iscedite sok od limuna i svež peršun. Sačekajte da đumbir pusti svoj sok, kao i peršun, promešajte i popijte.
Sok za jači imunitet od đumbira i belog luka
Đumbir i beli luk su odavno poznati kao odlični borci protiv infekcija. A ovaj napitak je idealan izbor jer beli luk sadrži fitonutritijent alicin koji učestvuje u čuvanju kardiovaskularnog zdravlja. On snižava krvni pritisak i reguliše nivo holesterola u krvi. Đumbir sadrži bioaktivne supstance šogaol i džindžerol koje pospešuju cirkulaciju i na taj način obezbeđuju snabdevanje tkiva dovoljnim količinama kiseonika i otklanjanje toksina iz njih.
Osim toga ove dve supstance deluju antimikrobno, protivupalno i antialergijski, te je ovaj napitak savršen za imunitet.
Sastojci:
2 manje cvekle
1 srednja jabuka
1 pomorandža srednje veličine
2 čena belog luka
¼ korena đumbira
Kockice leda
Priprema:
Sve sastojke iscedite u sokovniku, promešajte i dodajte kockice leda po želji.
Sok od celera za jači imunitet
2 štapa celera
1 zelena jabuka
½ soka limete
1 komadić đumbira( 1cm)
1 krastavac
Sve sastojke ukoliko nemate sokovnik izblendirajte ili narendajte sitno, procedite kroz gazu i nacedite u to limetu. Moraju se ukloniti biljna vlakna koja smetaju u apsorpciji minerala i vitamina.
Celer – je dobar za čišćenje jetre, kod nadutosti stomaka, gastritisa, čira na želucu, a sve ovo dovodi i do problema sa varenjem, naročito nakon obilne i jake ishrane koju smo imali tokom prethodnih meseci. Sok se pravi samo od stabljike celera i pije se čim ga napravite da ne dođe do oksidacije vitamina. Najbolje je piti ga ujutro na prazan želudac i doručkovati posle 15 do 20 minuta. Sok je dosta jak, tako da može da se počne sa ½ čaše u početku, zatim da se poveća na 1 čašu, piše mogujatosama.rs.
Foto: Guliver/Getty