Zbog čega bi i vi trebalo da držite limun u svojoj dnevnoj sobi?

by | novembar 25, 2016

U savremenom vremenu sve je više zabeleženih slučajeva borbe sa karcinomom i drugim malignim oboljenjima. Glavni krivac je nezdrava ishrana. Međutim, uprkos našoj želji da se zdravo hranimo, voće i povrće koje se nalazi na policama supermarketa i pijacama, zapravo je puno pesticida. Zato je recimo veliki broj onih koji se odlučuju da gaje limun u saksiji, samostalno kod svoje kuće.

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

Ova egzotična voćka, pored toga što je glavni sastojak omiljenog nam napitka, obezbeđuje nam neophodnu količinu vitamina C i izgrađuje naš imuni sistem. Uspešno štiti od gripa i prehlada, naročito u zimskom periodu. A kako gajenje limuna u saksiji nije previše zahtevno, nećete imati puno posla oko njega. Potrebno je da mu obezbedite dovoljno svetlosti i toplote za početak.

Organski uzgoj limuna

Organski uzgojen limun u saksiji ima brojne zdravstvene prednosti u odnosu na kupovni. On je poseban po tome što sadrži vlakno koje je ključno za zdravo funkcionisanje creva. Popravlja vid i smanjuje opasnost od nastajanja žute mrlje, neutrališe bolove u kolenima i zglobovima, jača jetru i balansira odnos između kiseonika i kalcijuma, sprečava nastanak patogenih bakterija koje izazivaju hronične upale, ali povoljno utiče i na akne i izražene bore. Takođe, odličan je i za kosu ukoliko imate problema sa masnom kosom i intenzivnim lučenjem sebuma.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Dva sastojka i mnogo dobre volje…vreme je za surovi zimski detoks!

Kliknite na sledeću stranu…

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

Članak se nastavlja posle reklama

Preporučena doza vitamina C

Našem organizmu je dnevno potrebno najmanje 80 miligrama vitamina C kako bi normalno funkcionisao. Ova količina je neophodna svakoj odrasloj osobi, naročito tokom hladnijih jesenjih i zimskih dana, kada je organizam podložniji prehladama i virusima. Pobrinite da svakog dana pojedete bar 2 do 3 limuna srednje veličine. Naime, jedna voćka od 100 grama sadrži 51 miligram vitamina C.

Iako većina ljudi voli da koriste suplemente iz apoteke jer je brže i praktičnije, ali nije i zdravije. Prirodno rešenje je ipak daleko bolji odabir. Zbog praktičnosti bi najbolja opcija bila da gajite limun u saksiji u vašem domaćinstvu. Na taj način biste raspolagali sopstvenom zalihom, koju možete koristiti za kuvanje, pripremu napitaka, kolača, i ono što je najbitnije ne biste morali da brinete o količini pesticida kojima je uvozni limun bogat.

Lekovita svojstva limuna

Limun kao lek za rak se koristi u narodnoj medicini. Osim toga, ove supstance imaju i antioksidantno i antibiotičko dejstvo pa su dobre u sprečavanju infekcija. Zato se u Africi ovaj moćni citrus koristi za lečenje kolere. Limunov sok  utiče na imuni sistem jer aktivira ćelije koje se nazivaju monociti.

Članak se nastavlja posle reklama

Vitamin C se dokazano bori protiv slobodnih radikala koji uništavaju naše ćelije. Istovremeno podstiče proizvodnju kolagena koji ponovo izgrađuje oštećena tkiva a reguliše i holesterol. Limunska kiselina recimo čisti organizam od toksina i ubrzava razgradnju masti pa se često uvršćuje u razne dijete. Uz to, ona olakšava varenje zbog čega je neophodna onima koji pate od zatvora.

Pročitajte i… Komad crnog luka u uhu pravi čuda. Zvuči potpuno bizarno, ali ima poentu

 

Kako posaditi limun u saksiji na terasi

Članak se nastavlja posle reklama

Lako, čak i ako nemate terasu ili baštu to neće biti nikakav problem, jedino se pobrinite da velika količina svetlosti i toplote dopire do njega. Jedan od načina za dobijanje stabla ovog citrusnog voća jeste sadnja limuna iz koštice. Seme držite u frižideru dve nedelje, kako bi proklijalo, i to na temperature između 1 i 5 stepeni Celzijusa. Nakon toga seme stavite u zemlju i čekajte. Drugi način je otapanje semenki u vodu na par sati kako bi smekšale i odbacile opnu. To ogoljeno seme ponovo stavljate u vodu na neko vreme, a potom ga stavljate u saksiju. Zatim stavite sloj sitnih kamenčića kroz koje će izbijati klice.

Zalivanje

Voda ne sme da bude puna kamenca, koristite isključivo mlaku vodu, dok vazduh u prostoriji mora sadržati malo vlage, pa se potrudite da na grejna tela ponekad postavite posude sa vodom. Zalivanje se u zimskom periodu preporučuje nešto ređe, otprilike na svake dve nedelje. Leti je predviđeno svakodnevno prskanje listova vodom kako ne bi uvenuli.

U toku leta obavezno držite stabljiku napolju, kako bi biljka upila što više toplote i sunčevih zraka. Kada počne hladnije vreme odmah je vratite unutra da biste je zaštitili od mraza. Ukoliko ne raspolažete sa balkonom ili baštom držite limun u saksiji unutar kuće, ali obavezno u provetrenoj prostoriji.

Članak se nastavlja posle reklama

Ono što je neophodno:

  • Dovoljna količinu svetlosti, ali bez direktnih zraka sunca
  • Temperatura između 5 i 10 stepeni
  • Minimalno zalivanje
  • Šljunak za podlogu
  • Đubrenje nakon februara meseca

Ukoliko želite sprečiti opadanje listova obezbedite svom drvetu postolje sa točkićima, kako biste zaštitili koren od hladnoće. Ako limun u saksiji ostavljate napolju prekrijte ga uvek sa zaštitnom folijom.

Prva plodovi koji će biti jestivi možete da očekujete nakon četiri godine i tada ćete imati punu krošnju i to svake zime. Cvetanje i rast započinju na proleće, a berba traje od novembra do maja meseca.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: