Lista namirnica koje uzrokuju kancer
Nije nikakva novost da neke loše navike, kao što su pušenje i prečeste posete solarijumu, mogu dovesti do povećanog rizika za dobijanje raka. Ali da li ste znali da na močućnost dobijanja raka utiču i neke namirnice, koje mi ne znajući jedemo sa velikim apetitom?
Iako ne postoje namirnice, koje same po sebi utiču na pojavu kancera, određene metode kuvanja, uzgoja i skladištenja namirnica mogu direktno uticati na povećanje rizika za dobijanje ove bolesti.
Ne možemo u potpunosti prestati da jedemo namirnice koje nam prijaju, ali možemo napraviti balans i smanjiti njihov unos. Da biste što bolje sačuvali svoje zdravlje i smanjili mogućnost da ova opaka bolest napadne vaše telo, trebalo bi da izbegavate sledeće namirnice:
1. Crveno meso
Pečena piletina ili ćuretina odličan je izvor proteina potrebnih za razvoj naših mišića, ali prerađevine ovog mesa kao što su viršle i salama, neće nam doneti nikakvu korist, jer se za njihovu proizvodnju koriste nitriti i nitrati, koji su kancerogeni. Takođe, obrada mesa na roštilju i direktnoj vatri pospešuje stvaranje kancerogenih ćelija koje jelom ovakvog mesa unosimo u organizam. Poseban rizik sa sobom nosi crveno meso. Istraživanja su ipak pokazala da će dovoljna prevencija biti da u organizam unosite oko 18g roštiljskog mesa nedeljno, a ne da ga potpuno izbacite iz ishrane.
Pročitajte i…Stevija je sada prošlost: Pronašli smo prirodni zaslađivač sa 0 kalorija!
2. Delimično hidrogenizovano ulje
Većina ukusnih namirnica koje jedemo sadrži delimično hidrogenizovano ulje. Ovo je supstanca koja je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju. Dodaje se u hranu da bi poboljšala njen ukus i produžila joj rok trajanja, ali nažalost na štetu našeg organizma. Na etiketama hrane ovo ulje obično je označeno kao trans mast, pa ga tako možemo prepoznati i truditi se da ga izbegavamo. Konzumacija ovog sastojka utiče na pojavu raka dojke. Već neko vreme se radi na tome da se ova namirnica izbaci iz prehrambene proizvodnje i sve manje je prisutna na tržištu. Pa ipak, obratite pažnju na deklaraciju kada kupujete pojedine namirnice, kao što su gotove krofne u marketima.
3. Konzervirana hrana
Prema naučnim istraživanjima pokazalo se da su mnoge konzerve obložene bisfenolom-A (PBA) za koji se pokazalo da šteti našem DNK. Ova supstanca povećava rizik od određenih tipova karcinoma i dijabetesa tip 2. Potrudite se da pri kupovini konzervirane hrane birate onu koja je PBA-free, a potrudite se da ne koristite više od 3,4 konzerve nedeljno.
4. Kisela hrana
Postoje veliki ljubitelji kiselih namirnica, poput turšije. Bez obzira na ukus, kisela hrana je veliki neprijatelj vašeg želudca. I ovde se naravno ne podrazumeva potpuno izbacivanje kiselih namirnica iz ishrane, već samo regulacija dnevnih porcija. Kiseli kupus na primer ima odlična probiotička svojstva, i veoma je zdravo umereno ga konzumirati!
5. Alkohol
Prekomerna konzumacija alkohola podstiče pojavu raka jetre, dojke i debelog creva. Konzumacija alkohola, naročito kod žena trebalo bi da bude svedena na čašu dnevno. Sve preko toga izlaže vaš organizam povišenom riziku.
Pročitajte i…Bolovi u stomaku koje ne smete ignorisati
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu
Foto: Thinkstock
Autor: T.V.