Potaž Sen Žermen – ukus dostojan kraljevskog nepca
Naziv ove kremaste čorbice predmet je mnogih rasprava. Neki smatraju da potaž Sen Žermen ime duguje istoimenom grofu i alhemičaru. S druge strane, ima i onih koji tvrde da naziv zelenog specijaliteta zapravo potiče od francuskog dvorca u kome se nekad rodio čuveni Luj XIV. Moćni vladar navodno je uživao u ukusu potaža spravljenog od mladih zrna graška, a tim specijalitetom je, pored njega, bio zaluđen i čitav dvor. (Pročitaj: Omiljeni kolač kraljice Viktorije: Isprobajte originalni recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video))
Da biste i vi okusili zdravu, a ukusnu, kremastu čorbicu, ne morate obavezno otputovati u prelepi francuski grad nadomak Pariza (Sen Žermen je na dvadesetak kilometara od francuske prestonice!). Dovoljno je da posetite pijacu, snabdete se svežim namirnicama i bacite se na pripremu ovog, ne preterano zahtevnog, jela. (Pročitaj: Ishrana Melanije Tramp je tajna njenog savršenog izgleda)
Bez obzira na to koji ćete grašak, od oko 1.000 postojećih vrsta, odabrati, potrudite se da nabavite svež, a ne smrznuti. Originalni recept uključuje sortu petit pois, za koju su karakteristična sitna i sladunjava zrna. (Pročitaj: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga)
Potaž Sen Žermen
Sastojci:
2 sitno seckana praziluka (samo beli deo)
1 puterica (iseckati listove)
15 g sveže nane
7 dl vode
1 kašika putera
1/2 l vode
600 g graška
so
biber
50 ml pavlake (može i mileram)
šaka krutona
Priprema:
Dinstajte praziluk na puteru dok ne omekša (2-3 minuta). Nalijte vodu, a zatim dodajte začine, grašak i putericu. Krčkajte dok se povrće ne skuva (oko 10 minuta). Kada je skuvano, dodajte nanu i izblendajte tako da masa postane ujednačena. Vratite u šerpu, pa uz stalno mešanje dodajte i pavlaku i kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte u tanjire, po površini pospite krutone, pa poslužite dok je toplo. (Pročitaj: Ovih šest namirnica bogatih cinkom spas su za vaš imunitet)
Kaloričnija varijanta pored navedene osnovne sadrži slaninu, luk, celer i šargarepu. Uz vruću lepinju, potaž Sen Žermen može zameniti klasičan obrok. Pored toga što ćete u organizam uneti hranljive materije, bićete i siti dugo nakon konzumacije. (Pročitaj: Avokado – najbolji saveznik našeg srca)