6 delova namirnica koje nikako ne treba da bacate
Delovi namirnica koji se inače ne jedu mogu biti puni hranjivih materija, a i iznenađujuće ukusni. Ovo je šest namirnica koje biste trebali jesti umesto što ih bacate.
Kora pomorandže
Sadrži četiri puta više vlakana nego deo koji se obično jede i više tangeretina i nobletina – flavonida koji su dobri za prevenciju raka, dijabetesa i zapaljenja.
Pročitajte i… Prolećna detoksikacija: Top 15 namirnica za čišćenje organizma
Koje još delove drugih namirnica nikako ne treba da bacate pogledajte na sledećim stranama…
Stabljika blitve
Sadrži dosta glutamina, aminokiselika koja utiče na poboljšanje imunološkog sistema i potiče sposobnost tela da se oporavi od povreda i operacija.
Pročitajte i… Lešnik štiti srce i kožu, reguliše probavu i otklanja bolove + lekoviti recepti
Lišće celera
Ima pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika. Pored toga, sadrži i vitamin C i fenole, moćne antioksidante.
Pročitajte i… Prirodno oružje protiv raka: Da li su ovo najjače tehnike ikada?
Lišće brokolija
Samo porcija od 30 grama lišća brokolija sadrži 90 posto dnevnih potreba vitamina A, dok sam plod ima samo tri posto.
Pročitajte i… 9 dobrih razloga da pijete sok od paradajza svaki dan
Kora lubenice
Otkriveno je da beli deo kore lubenice sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja potiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju.
Pročitajte i… 10 razloga zašto treba da pijete limunadu svaki dan
Ljuska luka
Sadrži više atnoksidanata nego sama glavica luk. Posebno je bogata kvercetinom koji može smanjiti krvni pritisak.
Pročitajte i… 10 namirnica koje štite srce od bolesti