Čokolada umanjuje simptome kašlja

by | decembar 9, 2012

Novo britansko istraživnanje sprovedeno na 300 hospitalizovanih pacijenata sa hroničnim kašljem, otkrilo je da teobromin, jedan od sastojaka kakaa, učinkovito smanjuje neugodne simptome kašlja. 

Istraživači su tokom dve nedelje davali teobromin dva puta dnevno, a njihovi simptomi umanjeni su za 60 odsto. Ipak, stručnjaci kažu da čokolada nije krajnji lek jer se simptomi vraćaju čim se terapija prekine. Ranije su studije britanskog Udruženja ua zdravlje srca i pluća utvrdile da teobromin blokira delovanje senzornih nerava, koji su odgovorni za refleks kašlja.

Iako većina ljudi povremeno kašlje, kod svakog dvanaestog čoveka kašalj je toliko izražen da ga ometa u dnevnim aktivnostima. Naučnici savetuju ljudima koji pate od hroničnog kašlja da svakodnevno pojedu četiri do osam kockica čokolade kako bi ublažili simpptome.Trideset grama nezaslađene crne čokolade sadrži oko 450 miligrama teobromina, dok se u 30 g tamne slatke čokolade nalazi oko 150 miligrama tog lekovitog sastojka. Očekivano, najmanje teobromina se nalazi u mlečnoj čokoladi, sa tek 60 miligrama na 30 grama čokolade. Dakle, najbolji izbor je crna čokolada, koja donosi i najmanji rizik od gojaznost kao nuspojave slatke terapije, savetuju istraživači.

Tagovi: