Da li je dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?
Učili su nas da je ujutro dobro natašte popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši, dakle ne piti onu direktno iz česme. Ali, da li ste primietili da ta odstajala voda ima čudan ukus? Znači li to da se voda možda pokvarila ili je u pitanju nešto drugo?
Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine zbog čega je mikrobima lakše da je zagade. Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.
Naime, kako je voda bila izložena vazduhu upila je nešto ugljen dioksida i delić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav, prenosi Discovey News. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona pa se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vrednost vode zbog čega ona menja ukus.
Vredi li ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsetimo da je voda bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislićemo dva puta hoćemo li je popiti.