Jagode i borovnice smanjuju rizik od srčanog udara
Mlade žene koje jedu puno borovnica i jagoda imaju manji rizik od srčanog udara, pokazalo je američko istraživanje, prenosi New York Times.
Istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele više od tri porcije borovnica i jagoda nedeljno, imale niži rizik od srčanog udara za 34 odsto, u odnosu na one koje su jele manje tog voća.
Naučnici smatraju da borovnice i jagode, kao i drugo crveno voće i povrće sadrže visoku koncentraciju antocijana – flavonoida koji snižava krvni pritisak i poboljšava funkcije krvnih sudova.
Naučnici s Harvarda su tokom osam godina pratili 100.000 žena starosti 25 – 42 godine i prikupljali podatke o njihovim prehrambenim navikama. Tokom tih osam godina njih 405 imalo je srčani udar, koji neke nisu preživele.
Prema rezultatima objavljenim u magazinu Circulation, ispitanice koje su unosile najviše antocijana imale su za 32 odsto manje izglede za srčani udar od onih koje su unosile najmanje. Istraživanjem je utvrđeno da drugi flavonoidi nisu bili povezanim sa smanjenim rizikom od srčanog udara.
Izvor: New York Times