Jedina vrsta alkohola koja sprečava rak dojke

by | januar 21, 2012

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje alkohola povećava rizik od karcinoma dojke. Međutim postoji jedan izuzetak. Naime, umereno konzumiranje crvenog vina ima suprotan efekat.

Sastojci prisutni u semenkama i koži crvenog grožđa snižavaju nivo estrogena i uzrokuju rast nivoa testosterona kod žena u premenopauzi, čime se smanjuje i rizik od karcinoma dojke.

Naučnici stoga sugerišu ženama koje žele da popiju čašu vina nakon večere da njihov izbor bude crveno vino.

Rak dojke je izuzetno raširen, samo se u SAD-u godišnje dijagnostikuje 230.000 novih slučajeva ovog raka, a time je i vodeća bolest među ženama.

Članak se nastavlja posle reklama

Svake godine u Srbiji se registruje 4.000 novoobolelih žena od raka dojke, a godišnje umre 1.300, što je oko 18 odsto smrtnosti od raka.

Zanimljivo je da isti zaštitni učinak nema belo vino, piše „Journal of Women’s Health“. Prekomerna telesna težina i telesna neaktivnost utiču 25 do 33 odsto na nastanak raka dojke. Održavanje indeksa telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 je ključna promena u načinu života koju žene mogu da naprave da bi smanjile rizik od nastanka raka dojke.

Tagovi: