Otkriven novi način apsorpcije gvožđa iz hrane
Revolucionarna studija koja je sprovedena u dečijoj bolnici u Ouklendu (SAD), pod vođsvom profesorke Elizabeth Theil, prva je koja je dokazala postojanje bar još dva nova načina apsorpcije gvožđa iz hrane biljnog porekla što će pomoći lečenju deficita gvožđa, najrasprostranjenije nutritivne deficijencije u svetu. Otkriće alternativnog mehanizma apsorpcije gvožđa iz povrća i mahunarki može biti ključ rešavanja problema deficita gvožđa kroz alternativni, pristupačan i već dostupan izvor ovog veoma važnog minerala.
U radu koji će biti objavljen u časopisu „Journal of Nutrition“, profesorka Theil i njene internacionalne kolege, pokazuju da postoji alternativni put apsorpcije feritina (veliki protein bogat gvožđem) kojim su bogate mahunarke i koji je efikasniji od već dobro poznatog načina apsorpcije malih komplksa gvožđa iz suplemenata. Ovaj način apsorpcije biljnog feritina je efikasniji i daje ćelijama crevnog trakta više kontrole i pomoći će rešavanju globalnog problema deficita gvožđa.
Deficit gvožđa je najrasprostranjeniji nutritivni deficit u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Tradicionalni način tretmana obuhvata primenu suplemenata i konzumiranje mesnih proizvoda u većoj količini. Oba pristupa su pokazala da imaju svoja ograničenja u rešavanju problema.
Suplementi često izazivaju neželjena dejstva kao što su nadimanje, gasove, mučninu što dovodi do neredovnog korišćenja, dok je meso u nekim kulturama gde je ovaj deficit endemski izuzetno retka hrana i čuva se za muškarce, iako su deficitom najviše pogođena deca u razvoju i žene u reproduktivnoj dobi. Pronalazak novog, alternativnog načina apsorpcije iz mahunarki omogućio bi rešavanje ovog problema na prihvatljiviji način koji bi bio dostupan svima.
Ova studija kombinuje rezultate dva eksperimenta, jednog koji je sproveden na pacovima i drugog, sprovedenog na ljudima. Kod eksperimenta sa pacovima upotrebljen je rastvor obeleženog gvožđa u obliku feritina kojim su obložena creva. Isto je urađeno i sa rastvorom koji sadrži gvožđe u obliku malih kompleksa kao što se nalazi u suplementima. Rezultati su pokazali da se oba oblika apsorbuju kroz intestinalni trakt!
Eksperiment sproveden nad ljudima obuhvatao je konzumiranje feritinskog gvožđa kombinovanog sa gvožđem iz suplemenata odnosno gvožđem poreklom iz mesa (hemgvožđe) u odnosu 9:1 s ciljem da se ispita postoji li kompeticija u apsorpciji različitih oblika dostupnog gvožđa. Rezultati nedvosmisleno pokazuju da hemgvožđe, odnosno gvožđe iz suplemenata nema uticaja na apsorpciju feritina!
Ono što se nameće kao zaključak, kombinujući rezultate oba eksperimenta, je da se feritin, koji je veliki kompleksan protein koji sadrži 1000 atoma gvožđa, nepromenjen apsorbuje u crevima, dakle ne rastvara se na pojedine atome gvožđa kao što je slučaj sa suplementima. Za njegovu apsorpciju odgovoran je potpuno nezavistan mehanizam, koji je sporiji ali obezbeđuje veću sigurnost po intestinalni trakt od suplemenata, uz manje iritacije. Uz to, ovaj mehanizam je lakši od drugih koji zahtevaju princip atom po atom. Jedan molekul feritina tako obezbeđuje organizmu 1000 atoma gvožđa što je mnogo efikasnije i zahteva manje energije.
Buduće studije će sagledati konkretan princip mehanizma apsorpcije feritina, ali ova studija je pokazala veliku ulogu koju mahunarke mogu imati u rešavanju problema deficita gvožđa jer predstavljaju izuzetno značajan izvor ovog minerala za one koji moraju povećati njegov unos.
Autor: www.klinikaPERINATAL.com