Ovim namirnicama ćete ojačati imuni sistem

by | februar 7, 2015

Zima je idealno doba godine za šmrcanje, kijanje i povišene temperature.

Prehlade i viruse ćete lakše izbeći ako vodite računa o ishrani. Zbog toga, dodajte svom jelovniku i ovih nekoliko namirnica i pobedite dosadne zimske prehlade.

Pileća supa

Pileća supa pomaže u lečenju prehlada. Aminokiselina cistein koju pile ispušta tokom kuvanja je po hemijskom sastavu veoma slična leku protiv bronhitisa. Slana supa proređuje sluz baš kao lekovi protiv kašlja. Začini kao što su crni i beli luk dodatno mogu da pojačaju imunostimulaciona svojstva supe. Zbog toga, kada se ne osećate najbolje, pojedite tanjir vruće pileće supe.

Članak se nastavlja posle reklama

Jogurt

Probiotici koji se nalaze u jogurtu su zdrave bakterije i umanjuju šansu za nastanak bolesti probavnog trakta. Probiotike možete unositi u organizam i kroz razne dodatke ishrani u vidu tableta, ali bolje se odlučite za prirodne namirnice, kao što je jogurt. Istraživanje sa Univerziteta u Australiji je utvrdilo da je dnevna doza od 200 grama jogurta podjednako efikasna kao i tableta.

Zob i ječam

Članak se nastavlja posle reklama

Ove žitarice u sebi imaju beta-glukan. To je vrsta vlakna koja ima antimikrobna i antioksidaciona svojstva. Takav hemijski spoj pomaže kod zaceljivanja rana, poboljšava imunitet i pojačava dejstvo antibiotika. Idealno je da bar jednu porcija zoba i ječma pojedete svakog dana.

Beli luk

Članak se nastavlja posle reklama

Beli luk u sebi ima spojeve koji pomažu u borbi protiv infekcija i bakterija. Takođe, on umanjuje mogućnost za nastanak raka želuca i poboljšava opšti imuni sistem. Peporučuje se da svakog dana pojedete dva čena belog luka.

Čaj

Istraživanje sa Harvarda pokazalo je da čaj povećava količinu interferona u krvi. Crni i zeleni čajevi su bogati aminokiselinama koje pojačavaju imunitet. Kako bi vam bilo bolje, svakog dana popijte par šoljica toplog čaja.

Gljive

Gljive pojačavaju stvaranje i aktivnost belih krvnih zrnaca, a to je odlično za borbu protiv prehlade. Idealna doza gljiva je sedam do dvadeset osam grama svakog dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: