Crna i odlična

by | jun 2, 2011

Čokolada sa većim sadržajem kakaoa nije neprijatelj zdravlja i vitke linije, tvrde stručnjaci. Aromarične kockice odlična su zaštita od stresa, smanjuju rizik od infarkta i pospešuju sagorevanje masnih naslaga.

Lekari često savetuju da se čokalada izbaci iz upotrebe, navodeći je kao jednog od glavnih uzroka gojaznosti, lošeg tena, opstipacije, cisti u dojkama.
Međutim, stručnjaci su došli do zaključka da je crna čokalada veoma korisna za ljudski organizam.
Kako navode britanski i američki stručnjaci, postoje tri razloga za konzumiranje crne čokolade – zaštita od stresa, smanjen rizik od infarkta i brže sagorevanje masnih naslaga.
Osobe koje konzumiraju crnu čokoladu zaštićenije su od posledica stresa kojim je organizam izložen tokom fizičkog napora.

Ipak, ne treba preterivati. Stručnjaci preporučuju da se unos ograniči na maksimum 100 grama, i to one koja sadrži najmanje 70 odsto kakao delova.
Rezultati istraživanja potvrdili su da čokolada smanjuje i rizik od infarkta miokarda. Šanse za dobijanje infarkta smanjuju se u pojedinim slučajevima čak za 57 odsto, jer nekoliko kockica crne čokolade dnevno ima isti efekat kao i aspirin koji se uzima radi smanjenja koagulacije krvi i rizika od zagušenja arterija.
Lekovitost crne čokolade potiče od prisustva flanovoida, antioksidanata koji ograničavaju rizik od formiranja zadebljanja na krvnim sudovima.
Uz to, crna čokalada korisna je ukoliko želite da smanjite telesnu masu, jer sadrži teobromin i kofein, materije koje pomažu u sagorevanju masnih naslaga.

Članak se nastavlja posle reklama

Kofein je dobar stimulans prilikom upražnjavanja sporta, jer pomaže da se masne materije dva puta brže razgrađuju.
Za najbolje rezultate poželjno je uzeti poslasticu dva sata pre početka bavljenja sportom.
Budući da precizno definisana čokoladna dijeta još ne postoji, ukazuju stručnjaci, budite oprezni i zadržite se na dve do tri štangle dnevno.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: