Kafa dobra i protiv moždanog udara?
Premda se o njoj često govorilo kao o štetnom napitku, pojedini naučnici su mišljenja da mešavina supstanci koje kafa sadrži može pozitivno uticati na zdravlje. Švedski stručnjaci su nedavno utvrdili i da antioksidansi sadržani u kafi štite krvne sudove mozga te, ako se umereno konzumira, može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 17 odsto.
Iako su mišljenja stručnjaka o uticaju kafe na zdravlje donedavno bila podeljena, u poslednje vreme su sve zastupljeniji stavovi da se kafom, kada se umereno koristi, mogu preduprediti mnogi zdravstveni problemi – ovaj omiljeni topli napitak, navodno, štiti od raka prostate, blagotvorno deluje na srce, poboljšava sportske rezultate i smanjuje mogućnost razvoja jedne vrste tumora mozga.
Nakon više istraživanja i analiza rezultata, došlo se do zaključka da kafa, ipak, ima i pozitivan efekat kod prevencije moždanog udara.
Naime, želeći da otkriju korisne efekte koje kafa može imati na zdravlje, naučnici sa Instituta „Karolinska" u Stokholmu su u svoje istraživanje uključili rezultate svih istraživanja sprovedenih u periodu od 1960. do 2011. godine, a u kojima je učestvovalo skoro pola miliona ljudi.
Njihova optimistična otkrića, koja su kasnije i objavljena u Američkom časopisu za epidemiologiju, ističu da dve šolje dnevno mogu smanjiti rizik od moždanog udara za 14 odsto, dok tri do četiri šolje dnevno smanjuju opasnost za čak 17 odsto.
Ipak, naučnici se i dalje slažu da prekomerno konzumiranje kafe vrlo lako može od popularnog napitka napraviti velikog neprijatelja za organizam.
Tako se kod onih koji popiju više od šest šoljica dnevno ne javlja isti efekat. Pokazalo se da je rizik od moždanog udara kod tih osoba smanjen za samo 7 odsto.
Istraživanjima su, takođe, objasnili da antioksidansi koji se nalaze u kafi štite krvne sudove mozga, umanjujući oštećenja izazvana lošim holesterolom. Međutim, efekti koje preterano konzumiranje kafe izaziva su zabrinjavajući, a to je, pre svega, povećanje krvnog pritiska.
Treba znati i da kafa u sebi poseduje složenu mešavinu supstanci koje mogu istovremeno imati pozitivan i negativan efekat na zdravlje, te da je, kao i većinu stvari, treba konzumirati umereno.