Nos kriv za višak kilograma
Neke osobe imaju problem sa viškom kilograma, zahvaljujući osetljivijem čulu mirisa, navode stručnjaci posle preliminarnih ispitivanja. Intenzivniji miris hrane, najverovatnije nagoni takve osobe da nastave da jedu, čak i kada su u potpunosti site.
Istraživači sa Univerziteta u Portsmutu, objavili su preliminarne dokaze, koji idu u pravcu otkrivanja razloga zbog čega neke osobe imaju problem da ostanu vitke
Samo u Velikoj Britaniji četvrtina odraslog stanovništva pati od gojaznosti i lekari strahuju da će ta pojava u budućnosti biti češća.
Iako je izvesno da su preveliki unos hrane i nedovoljno bavljenje fizičkom aktivnošću glavni razlozi, naučnici već dugo pokušavaju da pronađu dodatne uzroke koji leže u samom korenu nastanka epidemije gojaznosti.
Utvrđeno je već, da je deo mozga zadužen za čulo mirisa u konstantnoj vezi sa centrom za ishranu.
Doktor Lorenco Staford, jedan od vodećih stručnjaka na projektu Univerziteta u Portsmutu, nada se da će studija podstaći veliki broj istraživanja u toj oblasti, koja bi mogla da pomognu osobama, koje imaju problem sa telesnom težinom.
Stručni tim, koji je predvodio dr Staford, imao je cilj da prouči da li postoji veza između poremećaja čula mirisa i gojaznosti.
U eksperimentima u kojima je istraživano čulo mirisa, učestvovala su 64 ispitanika.
Rezultati istraživanja, objavljeni u specijalizovanom časopisu Chemical Senses, pokazali su da je kod ispitanika čulo mirisa na hranu neznatno osetljivije posle obroka, u poređenju sa nalazima dobijenim kada su ispitanici bili gladni.
Naučnici još nisu u stanju da odgonetnu zašto se to dešava. Ipak, Staford pretpostavlja da je moguće da na taj način ljudski organizam otkriva i odbija hranu koja mu više nije potrebna da bi održao odgovarajuću energetsku ravnotežu i time sprečava prekomerni unos.
Istraživački tim je, takođe, došao do otkrića da osobe sa povećanim indeksom telesne mase imaju neuporedivo osetljivije čulo mirisa u poređenju sa vitkim osobama, naročito posle obilnog obroka.
Stručnjaci veruju da izraženo čulo mirisa nagoni takve osobe da nastave da jedu, čak i kada su u potpunosti site.
Staford i njegove kolege pretpostavljaju da postoji mogućnost da je čulo mirisa za arome hrane izraženije kod osoba sklonih gojenju i da ima veću ulogu u unosu hrane.
„Nadam se da će studija podstaći više istraživanja u ovoj oblasti, koja bi pomogla osobama koje vode borbu sa telesnom težinom i onima koji ih leče da imaju više mogućnosti za rešenje tog problema“, zaključio je dr Staford.