Preskakanje doručka utiče na kardiovaskularni sistem
Kardiovaskularnom sistemu nikako ne prija često preskakanje obroka u jutarnjim satima, tvrde australijski stručnjaci. Voće ili hleb za doručak idealni za obnavljanje energije, ali i kao odbrana od lošeg holesterola i viška kilograma.
Učestalo preskakanje doručka može da utiče negativno na kardiovaskularni sistem, ukazali su australijski stručnjaci.
Rezultati australijskog istraživanja objavljenog u američkom naučnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazali su da osim niza negativnih efekata koje može imati po liniju, izbegavanje doručka je i jedan od uzroka pojave lošeg holesterola.
Reč je, kako su istakli nutricionisti, o tome da je mozak, nakon osam sati sna, u stanju hipoglikemije (pad šećera u krvi) tako da su mu, radi ponovnog pokretanja, potrebni ugljeni hidrati, prisutni pre svega u hlebu.
Nutricionisti koji su sproveli istraživanje istakli su da bi bilo idealno započeti dan većom količinom „lakih“ šećera poput onih u voću, ali ne i slatkiša.