Šta izaziva nadutost stomaka?
Šta izaziva nadutost stomaka? Što smo stariji, naš probavni sistem radi sporije. Ako pojedete nešto pogrešno – odmah se javi nadutost stomaka.
Ali imamo dobre vesti – sprečiti naduutost i poboljšati varenje, prilično je jednostavno ako se pridržavate preporuka nutricionista.
Šta izaziva nadutost stomaka: Problematične namirnice
Izbacite rafinisane ugljene hidrate
Hleb, testenina, pica, slatkiši, kolači su glavni krivci za nadutost stomaka. Telo veoma brzo razlaže rafinisane ugljene hidrate u glukozu ili šećer. Deo ove glukoze se koristi za energiju, a ostatak se čuva u mišićima i jetri za kasnije. Problem? Sa svakim molekulom glukoze, čuvaju se dva molekula vode. Otok je neizbežan. Zamenite rafinisane ugljene hidrate složenim ugljenim hidratima kao što su cela zrna ili slatki krompir. Sadrže više vlakana i ne izazivaju zadržavanje vode u telu, pa je manja verovatnoća da će izazvati nadimanje.
Što manje soli
Natrijum izaziva zadržavanje vode, pretvarajući sistem za varenje u parnu lokomotivu. U proseku dnevno unosimo dvostruko više natrijuma nego što je našem telu potrebno.
Izbegavajte alkohol
Alkohol takođe izaziva stvaranje gasova. Osim toga, izaziva i dehidraciju, zbog čega telo zadržava što više vode. Trebalo bi da popijete čašu vode pre i posle alkohola da biste sprečili dehidraciju.
Zaobiđite bombone, žvake i gazirane sokove
Oni sami unose gas u telo i doprinose stvaranju novog gasa. Žvake, bombone, ispijanje gaziranih pića kroz slamku teraju nas da progutamo dodatni vazduh. Izbegavajte i mešavinu mleka i kafe jer izaziva nadimanje. Veštački zaslađivači takođe izazivaju nadutost stomaka i gasove.
A ko su saveznici
Ubacite vlakna
Najbolji način da izbegnete zatvor, a samim tim i nakupljanje gasova u stomaku i nadimanje, jeste da se naviknete na konzumaciju vlakana. Najbolje je da ujutru pojedete ovsenu kašu, jer sadrži sve vrste vlakana. A možete je jesti i uveče.
Hranu bogata kalijumom
Visok sadržaj kalijuma pomaže telu da se oslobodi viška vode. Tkiva zadržavaju više vode, a u telu se formira višak natrijuma. Da biste uspostavili ravnotežu natrijum-kalijum, potrebno je da unosite 2600 mg kalijuma dnevno, i to iz hrane, a ne iz suplemenata. Šta sadrži najviše kalijuma: sočivo, mleko, sok od pomorandže, banane, krompir.
Jogurt i kefir
Možete ga dodati u musli ili ovsenu kašu s bobičastim voćem i semenkama. To nije samo lepo, već je i veoma korisno. Neravnoteža bakterija u crevima dovodi do usporenog digestivnog sistema i nadimanja. Jogurti i kiselo mleko sadrže probiotike, koji su od velike pomoći u održavanju dobre probave.
Šta izaziva nadutost stomaka: Preporuke za bolje varenje
- Pokušajte da svaki obrok provedete polako, u prijatnom, mirnom okruženju, sa isključenim televizorom, bez telefona u rukama, temeljno žvaćući hranu.
- U ishranu obavezno dodajte integralne žitarice, dijetetska vlakna, povrće, voće.
- Odraslima se preporučuje da konzumiraju najmanje 25 g dijetalnih vlakana dnevno za pravilno funkcionisanje creva. U ishranu ih treba unositi postepeno, počevši od male količine. Mnogo vlakana ima u raži, pšenici, ovsenim mekinjama, suvim šljivama, bademima, suvim kajsijama, pasulju, sočivu, sušenim urmama, hlebu od celog zrna.
- Ako nakon jedenja fermentisanih mlečnih proizvoda osećate težinu, onda snajverovatnije vaše telo jednostavno nema dovoljno enzima da ih svari. Ne treba ih potpuno isključiti, ali ih treba jesti ređe i u manjim količinama.