Šta je to intolerancija na hranu?

by | avgust 9, 2013

Dešava se da organizam jednostavno ne podnosi supstance iz određenih namirnica, a to može prouzrokovati različite tegobe, pa čak i ozbiljan poremećaj metabolizma. Zahvaljajući novoj metodi, na brz i jednostavan način može se odrediti šta je neophodno izbaciti iz jelovnika.

intolerancija na hranu1

Neverovatna, ali naučno dokazana činjanica: svi zdravstveni problemi koje neka osoba ima tokom svog života mogu poticati od – lošeg podnošenja nekih vrsta hrane! Međutim, često se dešava da se nijedan od simptoma, bez obzira na intenzitet, ne vezuje za ishranu, iako je, u ovom slučaju upravo ona glavni krivac za loše funkcionisanje organizma.

Uzroci

Intolerancija, ili kako se drugačije naziva – netolerancija na hranu, nealergijska je preosetljivost, odnosno patološka reakcija na određene namirnice, piće ili aditive. Nastaje usled nedostatka specifičnih hemijskih materija ili enzima neophodnih za varenje nekih vrsta hrane, kao i zbog reakcije organizma na materije koje namirnice sadrže. Pod specifičnim i udruženim okolnostima, intoleranciju na hranu mogu praktično izazvati bilo koje komponete iz njenog sastava.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi

Dermatološke tegobe uzrokovane ovim poremećajem najčešće su akne, ekcem, svrab, osip, rozacea, urtikarija, pa čak i psorijaza. Kada je reč o varenju, prisutni su abdominalni bol, nadutost, opstipacija, dijareja, gubitak apetita, mučnina, grčevi, problemi sa telesnom težinom. Artritis, fibromialgija i otečeni zglobovi takođe mogu biti posledica nealergijske preosetljivosti na hranu.

Simtomi mogu biti i neurološki, kao što su vrtoglavica, glavobolje, migrena, multipla skleroza, ili pak psihološki, u smislu anksioznosti, depresije, umora, hiperaktivnosti, letargije, mučnine, paničnih napada, napetosti, ali i autizma. Astma, rinitis i sinusitis takođe su ponekad povezani sa intolerancijom na hranu.

Članak se nastavlja posle reklama

intolerancija na hranu3

Dijagnostika

Članak se nastavlja posle reklama

Dijagnoza intolerancije na hranu postavlja se metodom koju je razvio nemački naučnik dr Vol, a zasniva se na merenju biopotencijala ulaznih i izlaznih tačaka akupresurnih meridijana na šakama i stopalima. Tako se utvrđuje opšte stanje pacijenta, nakon čega sledi brz i ciljan test intolerancije na hranu, za koji je dovoljna samo jedna kap krvi iz prsta.

Analizom se određuju trenutne vrednosti holesterola, triglicerida i glukoze, a rezultati se, zajedno sa podacima o visini, težini, bolestima pacijenta i terapiji koju koristi, unose u specijalni softver. Nakon obrade podataka, daje se spisak namirnica koje pacijent može, ne može ili mora oprezno da koristi. Ta lista je za svaku osobu drugačija.

Terapija

Procedura dr Vola potpuno je bezbedna čak i za decu, a isključivanjem iz ishrane namirnica na koje su pacijenti pokazali visok stepen intolerancije snaži se oslabljeni imunitet, što je osnovni preduslov za brži oporavak organizma.
Test intolerancije na hranu mnogi vezuju isključivo za dijetu, što je pogrešno, mada se pridržavanjem propisane terapije mogu postići veoma dobri rezultati u mršavljenju i eliminaciji celulita. Osim toga, prestankom konzumiranja namirnica koje su uzrokovale tegobe, oraganizam će početi da izbacuje i višak vode.

Iskustva

Članak se nastavlja posle reklama

Kod nekih ljudi koji su iz ishrane izbacili nepoželjne namirnice ne dolazi ni do kakvih promena, što znači da imaju snažan imunitet i dobar metabolizam. Međutim, pojedine osobe, uz savete lekara, već nakon nekoliko nedelja osećaju pozitivne promene u organizmu, mada ima i onih čije telo, usled privikavanja na novi režim ishrane, reaguje vema burno.

Autor: Life Content

Tagovi: