Šta zdrava ishrana znači za gastro blogerku?

by | jun 28, 2019

Lija Etsines ima više od 400.000 pratilaca na instagramu koji obožavaju njene recepte za pripremu hrane – bogate hranljivim materijama, napravljene od svakodnevnih sastojaka umesto egzotične super hrane i (što je najvažnije) ukusne. Autorka popularnog bloga o hrani i nove knjige recepata „The Nourishing Cook”, Etsines kaže da joj često traže da navede najbolji način ishrane – a ona smatra da je to pitanje koje nema „tačan” odgovor.

„Nema metoda koji odgovara svima”, kaže ona. „Smatram da svako treba da jede ono što odgovara njegovom ili njenom načinu života i ono u čemu najviše uživa. Ja lično volim da jedem sve umereno – za mene je suština zdravlja u balansu.”
Etsines, koja živi u Adelejdu, slaže se da zdrava ishrana predstavlja izazov, s obzirom da ima toliko mnogo mišljenja o hrani koja se lažno predstavljaju kao informacije o ishrani. Zato se udružila sa dijetetičarkom Lindi Koen kao bi njena knjiga recepata bila zasnovana na činjenicama.
„Tesno sam sarađivala sa Lindi zato što želim da informacije koje pružam budu od pomoći, a ne štetne za običnog čoveka”, kaže ona. „Ako stvarno želite da poboljšate ishranu, važno je da posetitite svog lokalnog dijetetičara ili nutricionistu i potražite savet.”

Prema njenim rečima, postoje dve velike zablude kad je zdrava ishrana u pitanju: jedna je da treba biti jako strog i izbegavati sve one loše namirnice u kojima uživate.
„Ljudi često misle da treba da izbacite neke namirnice iz svoje ishrane da biste bili ,zdraviji’” kaže ona. „U većini slučajeva treba uraditi upravno suprotno.”
Njena filozofija se zasniva na dodavanju, a ne ograničavanju namirnica: više obroka za više energije, „više povrća, vlakana, ugljenih hidrata da bi se telo pravilno hranilo”.
Druga zabluda je da zdrava ishrana podrazumeva hranu koja je „dosadna, bezukusna i pomalo tužna”.
„To ne mora da bude tako!”, naglašava Etsines. „Zato se ja bavim dobrim namirnicama koje imaju fantastičan ukus.”
Najbolji način da obezbedite takvu hranu, kaže ona, jeste da je napravite u sopstvenoj kuhinji – strategija za koju nutricionisti kažu da je najbolji način da upravljate svojom ishranom i telesnom težinom zato što kontrolišete sastojke.

Foto:@leahitsines

„Ja volim burgere i pizzu ali ih sama pravim kako bih mogla da stavim ono što hoću u njih”, Etsines objašnjava. „Moj partner i ja uvek imamo veče burgera kod kuće. Kupujemo svinjske filete i pravimo stvarno dobre burgere. Oni i dalje imaju isti ukus kao oni kupljeni ali su malo zdraviji.”
„Kuvanje kod kuće” je odličan savet… ali šta ako ne znate da kuvate? Etsines preporučuje da se počne od nečega malog. Što je još važnije, ne treba se plašiti neuspeha.
„Mnogi mi kažu da ne žele da kuvaju zato što im jednom jelo nije uspelo. Meni stalno ne uspeva! Skoro svakog dana”, kaže ona. „Mnoge svoje recepte ne stavljam na internet zato što jednostavno ne uspevaju.

Članak se nastavlja posle reklama

„Treba na početku da probate zaista jednostavne recepte a onda možete dalje ka težim jelima. Ako ne pokušavate, nikada nećete postati bolji u tome.”
Druga važna stvar kod kuvanja kod kuće je planiranje.
„Svi treba da budemo spremniji i proaktivniji kad je u pitanju organizacija obroka”, kaže Etsines. „Ako sutra ceo dan imate sastanke, planirajte unapred i organizujte obroke veče pre… uradite sitne stvari kao što su da isečete povrće, napravite sos za testeninu ili supu u većim količinama i stavite ih u zamrzivač, ili čak pripremite doručak ili ručak jedan dan ranije.”
„Ja ih pravim u većim količinama i zamrzavam, pa ih onda izvadim kad su mi potrebni”, kaže ona. „Stvarno je brzo i jednostavno.”

Foto:@leahitsines

Tagovi: