Brza hrana povećava rizik od astme kod dece
Pojačan unos nezdravih namirnica, odnosno hrane koja nema nutritivne vrednosti, povećava rizik od pojave astme kod dece, tvrdi profesor Ali Baki sa Univerziteta u Karadenizu.
„U svetu je porasla potrošnja fast fooda. Čokolada, pomfrit, gazirana pića, čips i ostale grickalice doprinose razvoju astme, jer smo uočili da je kod dece pojava astme više povezana sa ishranom nego kod odraslih„, izjavio je Baki.
Istraživanje Univerziteta Ulm u Nemačkoj, u kojem je učestvovalo 50.000 djce iz 20 zemalja između 8 i 12 godina, takođe je potvrdilo ovu tvrdnju.
Naime, kod deece koja jednom ili više puta nedeljno jedu hamburger, rizik od astme je veći nego kod dece koja ne jedu hamburgere. Ako dete jede tri ili više hamburgera nedeljno, rizik od astme se povećava za čak 40 odsto.
Rezultati studije pokazali su i da se astma ređe javlja kod dece koja žive na selu. „Učestalost astme kod dece koja žive na selu je manja nego kod onih koji žive u gradu. To je prvenstveno zbog zdravije ishrane. Deca na selu ne jedu brzu hranu, niti hranu s aditivima, a i manje su izložena i zagađenom vazduhu„, dodao je Baki.
Izvor: Klix.ba