Šta kada bebi smeta laktoza?
Mlečni šećer ili laktoza osnovni je ugljeni hidrat mleka. Sastavljen iz molekula glukoze i galaktoze međusobno vezanih beta glikozidnom vezom.
Laktoza, kao i drugi ugljeni hidrati u hrani, ima primarno energetski značaj. Pored toga, ona favorizuje iskoristljivost kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih minerala u tankom crevu, kao i rast „korisnih bakterija“ u debelom crevu.
Uzroci i vrste poremećaja
Netolerancija na laktozu je poremećaj izazvan hranom i javlja se kao posledica laktazne aktivnosti koji, prema prirodi nastanka, može biti urođen, razvojni ili stečen. Urođeni i razvojni oblici ove pojave, manifestuju se neposredno po rođenju, tj nakon prvog mlečnog obroka, dok se stečeni javljaju kasnije. Razvojni enzimski deficit predstavlja prolaznu pojavu koja se, u sklopu opšte nezrelosti, sreće kod prevremeno rođene dece.
Simptome i dijagnostiku netolerancije na laktozu te i kako redukovati ishranu pogledajte OVDE.