Tvrde bombone najčešći uzrok gušenja kod dece
Tvrde bombone su možda ukusne, ali istovremeno i opasane. Ovaj slatkiš je, naime, najčešći uzrok gušenja kod dece, pokazali su rezultati istraživanja.
Rezultati osmogodišnje studije pokazali su da godišnje oko 12.400 dece završi u hitnoj pomoći zbog gušenja hranom. Uzrok gušenja u 15 odsto tih slučajeva bile su tvrde bombone.
Ostale namirnice zbog kojih su roditelji dece tražili pomoć lekara bile su meso, kost, voće, povrće, mleko, orašasti plodovi, čips, kokice, keks, krekeri i prženi krompirići.
Od ukupnog broja dece koja su hospitalizirana zbog gušenja hranom, deset odsto je zadržano radi daljeg lečenja dok je većina puštena kući. Pritom, deca koja su se gušila hot dogom, semenkama ili orašastim plodovima su češće ostajala na bolničkom lečenju.
Prosečna starost mališana koja su primljena zbog gušenja hranom bila je četiri i po godine, a više od polovine pacijenata su bili dečaci.
Tekst: Life Content