Zamrznute jajne ćelije su jednako kvalitetne
Oplodnja zamrznutih jajnih ćelija ima jednak postotak uspešnih trudnoća i zdrave novorođenčadi, isto kao i oplodnja „svežih“ jajnih ćelija – pokazalo je novo naučno istraživanje specijalizovanog američkog magazina Fertility and Sterility (Plodnost i sterilitet).
Uspeh oplodnje zamrznutih jajnih ćelija može se pripisati novoj metodi zamrzavanja koja se naziva vitrifikacija oocita. Naime, s obzirom na to da jajna ćelija sadrži veliku količinu vode, sporo zamrzavanje je nosilo sa sobom rizik od stvaranja kristalića leda koje je mogu oštetiti.
S druge strane, vitrifikacija oocita je svojevrsno „blic“ zamrzavanje, koje se obavlja nakon što se iz jajnih ćelija izvuče voda, čime se izbjegava rizik od formiranja kristalića leda.
Kod korišćenja takve metode zamrzavanja oocita (jajnih ćelija koje se u momentu ovulacije oslobađaju iz jajnika), stopa malformacija kod novorođenčadi nije ništa veća nego kod dece rođene nakon oplodnje „svežih“ jajnih ćelija, ili kod dece koja su začeta prirodnim putem, pokazala su istraživanja.
Tekst: Life Content