Italijanke imaju trik kako da jedete testeninu, a da se ne gojite

by | mart 12, 2024
trik da jedete testeninu a da se ne gojite

Testenina je jedna onih namirnica koju svi volimo da jedemo i u njoj uživamo, ali uz ogromnu grižu savesti! Ona je visokokalorična, puna šećera i bez daljnjeg utiče na našu kilažu i zdravlje. Ali, nutricionisti tvrde da postoji trik da jedete testeninu a da se ne gojite. 

Postoje namirnice koje imaju lošu reputaciju, zbog čega su isključene iz većine dijeta. Testenina, baza mnogih ukusnih jela koja skoro svi vole, nalazi se na vrhu ove liste. Jedan od njenih glavnih hranljivih sastojaka su ugljeni hidrati. Oni se transformišu u glukozu (obezbeđuju energiju koja brzo ide u mozak i mišiće). Međutim, ako jedemo puno testenine, sva glukoza koju telo ne može da iskoristi u tom trenutku se skladišti kao mast.

Da li testenina goji?

Očigledno, goji ako je jedete u velikim količinama. Ali, ona vas ne ne deblja ako je jedete umereno. Pa, pogledajmo samo Italijanke: one jedu testeninu svakodnevno, a linija im je savršena. Daleko od toga da pribegavaju nezdravoj praksi, Italijanke imaju nepogrešiv trik da jedu pastu bez dodatnih kilograma.

U zavisnosti od odabranog sosa, količine koju dodamo, dodataka koje koristimo (sir, slanina, meso, itd.) ili ako na vrh dodamo sir, kalorijska vrednost bilo kog jela od testenine može se utrostručiti – pored dodavanja velikog količina zasićenih masti. Zato kada je u pitanju jedenje ove namirnice, sve se sabira. Nemojte ovo zaboraviti kada jedete testenine!

Italijanski trik da jedete testeninu a da se ne gojite

Trik koji Italijani celog života primenjuju kako bi sprečili da se ugojite od testenine primenjuje se još dok se testo kuva. Italijani ovu hranu uvek kuvaju „al dente“. To jest, mekana spolja, ali čvrsta iznutra. Zašto dobijate manje kilograma? Probavnom sistemu je potrebno više vremena da ga svari i asimiluje ugljene hidrate.

Članak se nastavlja posle reklama

Za razliku od meko kuvane testenine koja se odmah pretvara u šećere i energiju u krvi, testenina „al dente“ zahteva duže vremena da je organizam svari i ostaje duže dostupna  u našem organizmu. Samim tim, duže se osećate sito, nema naglih skokova šećera u krvi i imate više vremena da potrošite sve te kalorije pre nego se pretvore u masti.

Kakav sos ide uz testeninu koja ne goji?

Najbolje je jesti sosove od sirovog ili kuvanog povrća. Možemo se odlučiti za toplo jelo ili verziju salate. Izbegavajte da uz jelo dodate hleb. Umakanje hleba u sos od testenine je veoma ukusno, ali predstavlja dodatne kalorije koje velika većina ljudi (sa izuzetkom sportista) ne može da priušti.

A kada već tragate za najzdravijom varijantom testenine, onda uzmite onu od celog zrna. Na taj način postižemo veću nutritivnu vrednost. Obezbeđujući gvožđe i fosfor, ova vrsta testenine sadrži više vlakana (zasitna je) i sporije se vari, čineći apsorpciju ugljenih hidrata još sporijom.

Članak se nastavlja posle reklama

Što je ulazak šećera u ćelije sporiji, manja je verovatnoća da će se on u telu transformisati u mast. Testenina je zdrava, samo moramo znati kako da je kuvamo i kako da je jedemo.

malkovstock/istock/gettyimagesplus




Kliknite na video da saznate više: