Kremasta salata sa leblebijama: Zdrav i ukusan obrok gotov za 10 minuta!

by | mart 25, 2025
Kremasta salata sa leblebijama

Ako ste u žurbi ili jednostavno u potrazi za zdravi, brzim i hranljivim obrocima, onda bi kremasta salata sa leblebijama ddefinitivno trebalo da se nađe na vašem dnevnom meniju.

Leblebije, poznate i kao naut, spadaju među najhranljivije mahunarke. Bogate su biljnim proteinima, vlaknima, složenim ugljenim hidratima i brojnim mikronutrijentima poput gvožđa, magnezijuma, folne kiseline i vitamina B grupe. Zbog visokog sadržaja vlakana, povoljno utiču na varenje, pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i pružaju osećaj sitosti, što ih čini odličnim izborom za zdravu ishranu i kontrolu telesne težine. Njihova svestranost u pripremi jela – od salata do namaza – čini ih nezaobilaznim sastojkom svakodnevne ishrane.

A salata od njih je bogata proteinima i vlaknima, što je čini zasitnom, hranljivom i savršenom za svaki obrok, bilo da je u pitanju ručak na poslu, večera kod kuće ili lagani obrok nakon treninga.

Ako niste ljubitelji leblebija ili ih trenutno nemate pri ruci, slobodno ih zamenite drugim izvorom proteina – piletinom, junetinom, tunjevinom ili pečenom belom ribom. Ova salata je izuzetno fleksibilna i lako se prilagođava različitim ukusima i namirnicama koje imate u frižideru ili sezonskim namirnicama. A evo i recepta!

Kremasta salata sa leblebijama

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija (isprati i ocediti)

  • 5 do 10 listova zelene salate (npr. romane), sitno iseckanih

  • ½ krastavca, isečenog na kockice

  • 10 čeri paradajza, prepolovljenih

  • ½ crvenog luka, sitno iseckanog

  • ½ avokada, isečenog na kockice

  • ½ bundeve, pečene i isečene na kocke

  • Šaka oraha

  • Prstohvat feta sira

Preliv:

  • 1 do 2 kašike tahinija (pasta od susama)

  • Sok od pola limuna

  • 1 kašičica meda

  • 1 kašika vode

Priprema:

  1. U velikoj činiji pomešajte sve sastojke za salatu.

  2. U posebnoj činijici umutite sastojke za preliv – tahini, limunov sok, med i vodu – dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.

  3. Prelijte salatu pripremljenim prelivom.

  4. Dobro promešajte i poslužite odmah.

Saveti +

Ova kremasta salata sa leblebijama je odlična prilika da se iskoriste ostaci povrća iz frižidera, a uz to je i dobar primer održive ishrane. Umesto da bacate kostatke povrća koji vam preostanu, jednostavno ih ubacite u ovu šarenu, hranljivu salatu.

Ako želite da budete još ekološki osvešćeniji, birajte organske ili lokalno uzgajane namirnice, i koristite staklene posude za čuvanje salate umesto plastičnih. Takođe, pravljenje domaćeg prelivа je mnogo zdravije od industrijskih varijanti koje često sadrže konzervanse i dodatne šećere.

Ne zaboravite – zdrava ishrana ne mora biti dosadna! Uz malo kreativnosti i dobre organizacije, možete napraviti ukusan i zdrav obrok.

DronG via Getty Images