
Kremasta salata sa leblebijama: Zdrav i ukusan obrok gotov za 10 minuta!

Ako ste u žurbi ili jednostavno u potrazi za zdravi, brzim i hranljivim obrocima, onda bi kremasta salata sa leblebijama ddefinitivno trebalo da se nađe na vašem dnevnom meniju.
Leblebije, poznate i kao naut, spadaju među najhranljivije mahunarke. Bogate su biljnim proteinima, vlaknima, složenim ugljenim hidratima i brojnim mikronutrijentima poput gvožđa, magnezijuma, folne kiseline i vitamina B grupe. Zbog visokog sadržaja vlakana, povoljno utiču na varenje, pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i pružaju osećaj sitosti, što ih čini odličnim izborom za zdravu ishranu i kontrolu telesne težine. Njihova svestranost u pripremi jela – od salata do namaza – čini ih nezaobilaznim sastojkom svakodnevne ishrane.
A salata od njih je bogata proteinima i vlaknima, što je čini zasitnom, hranljivom i savršenom za svaki obrok, bilo da je u pitanju ručak na poslu, večera kod kuće ili lagani obrok nakon treninga.
Ako niste ljubitelji leblebija ili ih trenutno nemate pri ruci, slobodno ih zamenite drugim izvorom proteina – piletinom, junetinom, tunjevinom ili pečenom belom ribom. Ova salata je izuzetno fleksibilna i lako se prilagođava različitim ukusima i namirnicama koje imate u frižideru ili sezonskim namirnicama. A evo i recepta!
Kremasta salata sa leblebijama
Sastojci:
1 konzerva leblebija (isprati i ocediti)
5 do 10 listova zelene salate (npr. romane), sitno iseckanih
½ krastavca, isečenog na kockice
10 čeri paradajza, prepolovljenih
½ crvenog luka, sitno iseckanog
½ avokada, isečenog na kockice
½ bundeve, pečene i isečene na kocke
Šaka oraha
Prstohvat feta sira
Preliv:
1 do 2 kašike tahinija (pasta od susama)
Sok od pola limuna
1 kašičica meda
1 kašika vode
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte sve sastojke za salatu.
U posebnoj činijici umutite sastojke za preliv – tahini, limunov sok, med i vodu – dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
Prelijte salatu pripremljenim prelivom.
Dobro promešajte i poslužite odmah.
Saveti +
Ova kremasta salata sa leblebijama je odlična prilika da se iskoriste ostaci povrća iz frižidera, a uz to je i dobar primer održive ishrane. Umesto da bacate kostatke povrća koji vam preostanu, jednostavno ih ubacite u ovu šarenu, hranljivu salatu.
Ako želite da budete još ekološki osvešćeniji, birajte organske ili lokalno uzgajane namirnice, i koristite staklene posude za čuvanje salate umesto plastičnih. Takođe, pravljenje domaćeg prelivа je mnogo zdravije od industrijskih varijanti koje često sadrže konzervanse i dodatne šećere.
Ne zaboravite – zdrava ishrana ne mora biti dosadna! Uz malo kreativnosti i dobre organizacije, možete napraviti ukusan i zdrav obrok.