
16 namirnica koje imaju više proteina od jajeta!

Jaja se često smatraju odličnim izvorom proteina, ali – koliko ih možete pojesti a da to ne utiče na vaš holesterol? Dajemo vam alternativu: visokoproteinske namirnice koje često previdimo
Jaja, bez sumnje, predstavljaju nezamenjivu namirnicu. Pristupačna su, veoma svestrana i deo su mnogih dijeta, a svako jaje sadrži oko šest grama visokokvalitetnih proteina, što ih čini nutricionistički vrlo vrednim. Međutim, ako želite da proširite svoje izbore, evo spiska namirnica koje imaju više proteina po porciji od jaja:
Visokoproteinske namirnice koje imaju više belančevina od jajeta
1. Tunjevina
Proteini: 20 grama na 85 grama
Tunjevina je bogata omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u zaštiti od bolesti srca i opadanja kognitivnih funkcija. Ako kupite tunjevinu u konzervi, ona je odličan, jeftin izvor proteina, koji ne zahteva nikakvo kuvanje. Možete je dodati u sendviče, tortilje ili salate, a za večeru možete uživati u tunjevini kao sashimi.
2. Kikiriki
Proteini: 7 grama na 28 grama
Kikiriki, kao mahunarka, pruža i proteine i ugljene hidrate, a istovremeno je bogat izvor zdravih mononezasićenih i polinezasićenih masti, folne kiseline i vitamina E. Možete ga pretvoriti u domaći maslac i koristiti ga za premazivanje voća, ili ga staviti između parčića integralnog hleba za brz veganski obrok.
3. Ćuretina
Proteini: 26 grama na 85 grama
Ćuretina je dobar izvor proteina, a posebno je korisna za večeru jer sadrži aminokiselinu triptofan koja može pomoći da se opustite i osećate pospano. Ovo je odlična opcija za obrok u večernjim satima. Ćuretinu možete kupiti gotovu u prodavnici, ili je peći kod kuće.
4. Tempeh
Proteini: 16 grama na 85 grama
Tempeh, veganska zamena za meso, pravi se od fermentisanih sojinih zrna i nije samo bogat proteinima, već i vlaknima. Fermentacija tempeha pomaže u balansiranju mikrobioma i poboljšanju varenja, što je korisno ako imate problema sa stomakom. Ovaj proizvod je najmanje prerađena soja i može se koristiti u raznim jelima, jer je vrlo svestran.
5. Sušena spirulina
Proteini: 8 grama na 2 kašičice
Spirulina je vrsta alge koja sadrži proteine, a možete je koristiti kao začin za salate ili povrće, ali i dodavati u smoothie. Spirulina je odličan način da obogatite obrok, a uz to može čak učiniti vaš smoothie plavim.
6. Grčki jogurt
Proteini: 17 grama po pakovanju
Grčki jogurt, posebno bez masti, je izvrstan za oporavak mišića nakon treninga jer sadrži visok nivo proteina, a uz to ima samo 100 kalorija po porciji. Idealna je opcija za obrok ili užinu.
7. Grujerski sir
Proteini: 8 grama na 28 grama
Ovaj švajcarski sir je bogat, ukusan i odličan izvor proteina. Iako je dobar izvor proteina, treba biti oprezan sa količinama jer 28 grama sira sadrži 117 kalorija, pa može biti lako pojesti više nego što je potrebno.
8. Sušene semenke bundeve
Proteini: 10 grama na 1/4 šolje
Semenke bundeve su poznate po tome što su bogate magnezijumom, ali takođe sadrže mnogo proteina. Ove visokoproteinske namirnice idealne su kao užina, a možete ih koristiti i kao dodatak salatama ili ih jednostavno jesti same.
9. Cvekle
Proteini: 12 grama po šolji
Cvekle, osim što sadrže proteine, bogate su i gvožđem, fosfatom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, cinkom i vitaminom K, koji pomažu u održavanju zdravlja kostiju. Ove mahunarke su savršen način da dodate proteine u obrok, a uz to pružaju mnoge druge nutritivne prednosti.
10. Tofu
Proteini: 9 grama na 100 grama
Tofu je vrlo svestran izvor proteina i može se koristiti u raznim jelima, bilo da se prži, peče ili koristi u supama. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, a uz to je bogat magnezijumom, bakrom, cinkom i vitaminom B1.
11. Bademi
Proteini: 7,5 grama na 1/4 šolje
Bademi su još jedna odlična opcija za užinu, jer pored proteina, sadrže i vitamin E, bakar i magnezijum. Pored toga što su bogati hranjivim materijama, bademi su odlični i za zdravlje srca.
12. Edamame
Proteini: 9 grama na 1/4 šolje
Edamame sojina zrna su bogata proteinima, a takođe su odličan izvor gvožđa i kalcijuma. Savršena su užina nakon treninga, a možete ih koristiti i kao dodatak jelima poput salata ili suši.
13. Ovsene pahuljice
Proteini: 7 grama na 1/2 šolje
Ovsene pahuljice često se smatraju uglavnom izvorom ugljenih hidrata, ali one takođe sadrže značajnu količinu proteina, vlakana i mnoge vitamine i minerale koji su korisni za zdravlje. Ove pahuljice, poznate kao visokoproteinske namirnice, su izvrstan izbor za doručak.
14. Škampi
Proteini: 20 grama na 85 grama
Škampi su niskokalorični, a bogati su proteinima. Ako ste umorni od piletine, škampi su odličan izbor jer su brzi za pripremu i sadrže malo kalorija. Preporučuje se da ih jedete sa koktel sosom umesto u maslacu kako biste zadržali zdraviji izbor.
15. Seitan
Proteini: 20 grama na 85 grama
Seitan, biljni protein dobijen od pšeničnog glutena, je odličan vegetarijanski izvor proteina. On može oponašati ukus mesa ili piletine, u zavisnosti od začina koje koristite. Ipak, treba izbegavati seitan ako ste osetljivi na gluten.
16. Svježi sir
Proteini: 24 grama po porciji
Sveži sir je tradicionalna namirnica koja je bogata proteinima. Pored toga, vrlo je svestran – može se jesti sladak, sa voćem i orasima, ili slan, sa paradajzom, svežim bosiljkom i malo bibera. Može se koristiti i za doručak.