Bastija by 24Kitchen
Sastojci:
- pile
- glavica luka
- prstohvat šafrana
- kašičica samlevenog đumbira
- 2 kašičice cimeta
- 1/2 limuna
- so i biber
- veza korijandera ili peršuna
- maslinovo ulje
- 150 grama badema
- 30 grama šećera
- 3 lista kora za gibanicu
- 1 jaje
- 25 grama šećera u prahu
- 1 kašika cimeta za posip
- 1 šargarepa
Priprema:
1. Stavite pile u šerpu. Dodajte iseckan luk na kockice, đumbir, šafran, cimet. Dodajte kružić limuna i posolite. Prekrijte pile vodom i ostavite da se krčka 45 minuta. Izvadite pile da se ohladi i procedite bujon.
2. Zapecite bademe u tiganju dok ne dobiju zlatastu boju i šećer da se karamelizuju. Kada se karamelizovani bademi ohlade sitno ih iseckate.
3. Isecite šargarepu na kockice i propržite ih u tiganju na malo maslinovog ulja. Dodajte jednu kutlaču pilećeg bujona i ostavite da uvri oko pet minuta.
4. Sitno isecite korijander. Iscepkajte sitno i pileće meso i pomešajte ga sa korijanderom, solju i biberom. Dodajte i malo bujona, pa promešajte.
5. Rasporedite 3-2 kore jednu preko druge, preko velike činije. Premažite kore maslinovim uljem. Rasporedi te skuvanu šargarepu, pa pileće meso. Treći sloj su karmelizovani bademi. Savijajte kore postepeno, vrteći činiju u jednom pravcu. Preko namažite koru umućenim jajetom a krajeve maslinovim uljem. Prebacite Bastiju u plitak pleh, preko papira za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 30 minuta.
6. Pospite Bastiju šećerom u prahu. Nakon toga dijagonalno poređajte 3 pravougaone trake i pospite cimetom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen