Držite li dvodnevnu dijetu?
Šta da jedete tokom restriktivnih dana? Iz knjige “Dvodnevna dijeta” (dr Mišel Harvi i prof. Toni Hauel, Laguna, 899 din.) izdvojli smo tri ukusna jela i jednostavna recepta.
Želeli smo da probamo nešto egzotično, što ne jedemo baš svakog dana, ali smo ipak potražili one recepte čija priprema nije previše komplikovana niti su sastojci nedostupni. Uživajte! I mršavite! A više o ovoj dijeti pronaći ćete i u martovskom broju magazina “Lepota i zdravlje”.
Grčki jogurt s kupinama i indijskim orahom prženim na cimetu
Jedna porcija:
- 10 neslanih indijskih oraha
- prstohvat mlevenog cimeta
- 80 g kupina
- 120 g grčkog jogurta s malim procentom masnoće
Zagrejte manji tiganj na srednjoj temperaturi. Ubacite indijski orah i cimet i pecite minut-dva. Povremeno mešajte drvenom varjačom dok orah ne zadobije zlatnu boju i pusti miris. Pecite orahe na dasku za sečenje i kad se malo ohlade, iseckajte ih na krupnije komade.
Sipajte jogur u činiju i odozgo stavite kupine. Preko toga pospite orah sa cimetom.
PORCIJE: proteini 0, masti 1, mlečni proizvodi 1, voće 1, povrće 0
NUTRITIVNE VREDNOSTI: kalorije 172, ugljeni hidrati 15 g, proteini 9 g, vlakna 5 g, so 0,3 g
Japanska miso supa sa šitake pečurkama i zelenim lisnatim povrćem
Jedna porcija
- 1/2 supene kašike kvalitetne miso paste
- 300 ml sveže prokuvane vode
- 1/2 kafene kašičice soja-sosa
- koren đumbira veličine 1 cm, sitno izrendan
- 2 struka mladog luka, sitno iseckana
- 40 g spanaća, opranog
- 3 stabljike špargle, isečene na komade od 2 cm
- 3 šitake pečurke, isečene na listiće
- 1/4 kafene kašičice prženog susama
Stavite miso pastu u manju činiju i dodajte 2-3 supene kašike kipuće vode da biste pripremili pastu. Stavite pastu u manji tiganj i postepeno dodajte preostalu vodu dok ne dobijete glatku supu. Dodajte soja-sos i đumbir i ostavite da proključa. Smanjite vatru i pustite da lagano vri 2-3 minuta. Zatim ubacite mladi luk, spanać, šparglu i pečurke. Ostavite da lagano vri još 2 minuta, ubacite susam i odmah poslužite.
PORCIJE: proteini 0, masti 0, mlečni proizvodi 0, voće 0, povrće 11/2
NUTRITIVNE VREDNOSTI: kalorije 59, ugljeni hidrati 5 g, proteini 5 g, vlakna 4 g, so 1,2 g
Larb gaj – tajlandska pileća salata
Jedna porcija
- 1 manji čen belog luka, zgnječen
- 100 g mlevenog pilećeg ili ćurećeg mesa
- 50 ml supe od pileće ili povrtne kocke s malo soli
- malo soka od limete
- 4 struka mladog luka, očišćena, dva na kolutove a druga dva sitno iseckana
- 1 crvena ljuta papričica, bez semenki i sitno iseckana
- grančica nane
- šaka listova korijandera
- celi listovi ajsberg salate, oko 80 g, za posluživanje
Sjedinite zgnječeni beli luk s mlevenim mesom. U manjoj šerpi zagrejte supu na jakoj vatri dok dobro ne proključa. Zatim ubacite mleveno meso. Mešajte sve dok supa ne ispari i dok meso ne bude gotovo; za to će vam trebati samo oko 3-4 minuta (pazite da ne prekuvate mleveno meso jer će se stvrdnuti).
Gotovo meso stavite u činiju, dodajte sok od limete, mladi luk i ljutu papričicu. Dobro promešajte. Iscepkajte listove nane s grančice i zajedno ih iseckajte s listovima korijandera. Dodajte ih u činiju, dobro promešajte i proverite je li dobro začinjeno.
Odmah poslužite na listovima ajsberg salate.
PORCIJE: proteini 31/2, masti 0, mlečni proizvodi 0, voće 0, povrće 11/2
NUTRITIVNE VREDNOSTI: kalorije 143, ugljeni hidrati 5 g, proteini 26 g, vlakna 3 g, so 0,4 g