Gastro

Grejpfrut: Moćno oružje protiv raka

by Lepota i zdravlje

15.01.2015
Foto: foter.com/

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma, a njegovu lekovitost poznavali su Abordžini iz Australije, koji ga koriste kao univerzalni lek.

Foto: foter.com/
Photo credit: akikoyanagawa / Foter / CC BY-SA

Grejp je bogat izvor vitamina C (polovina ploda sadrži više od polovine preporučene dnevne doze) i sadrži pektin koji smanjuje holesterol u krvi.

Žuti grejpfrut ima manje vitamina C nego ružičasti i crveni koji štiti od raka jer sadrži flavonoide – neutralizatore supstanci koje podstiču razvoj malignih ćelija.

Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpfruta kao obavezan deo doručka jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog creva.

Ublažava grip i prehladu

Novija saznanja o grejpfrutu potvrđuju da je ovaj plod veoma efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji gripa i prehlade. Ekstrakt semenki grejpa snažno je sredstvo protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica.

Od cveta grejpfrutovog drveta priprema se esencija koja leči nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrakt lista ima protivupalno dejstvo.

Sok je bogat bioflavonoidima koji pospešuju metabolizam i podstiču proces mršavljenja, blagotvnorno deluju na funkcije jetre i jačaju arterije.

Sok crvenog grejpa sadrži likopen i karotenoide, koji imaju antitumorsko svojstvo i ublažava tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis, te deluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

Grejpfrut čisti creva i stabilizuje crevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorkast ukus, ubrzava varenje. Takođe, dobar je izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije.

Studija nemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpfruta pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mesa. Istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.

Oprez!

Neki lekovi mogu ući u interakciju sa sokom od grejpfruta, zbog čega se njihovo dejstvo smanjuje. Tu spadaju medikamenti protiv alergija, srčanih oboljenja, neke vrste citostatika, pilule za kontracepciju…

Međutim, u mnogim slučajevima ovo voće izaziva i suprotan efekat: grejpfrut je specifičan po tome što se neki njegovi sastojci razgrađuju preko enzima iz jetre, koji zbog „prezauzetosti“ ne mogu da razgrađuju lekove. Stoga u krv pristižu neočekivano veće količine medikamenta koji postaje toksičan jer ga ima previše.

Takođe, osobama koje uzimaju antibiotike sa sokom od grejpfruta infekcija može trajati duže nego što je uobičajeno.