Gužvara od tikvica
POTREBNO JE: (za 5 osoba)
Vreme pripreme: 40 min. pečenje: 45 min. mirovanje: 30 min.
- 1 kg tikvica
- 300 g feta sira
- 5 jaja
- 2 dl mleka
- 3 dl pavlake
- 500 g tankih kora za pitu
- 3 kašike ulja
- začin C, biber
PRIPREMA:
1. Tikvice očistiti, izrendati, posoliti, te ostaviti da odstoje 30 minuta, a potom ocediti višak tečnosti. Feta sir izrendati na krupno rende.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, pavlaku i mleko, dodati tikvice i feta sir, pa polako promešati i začiniti po ukusu.
3. Svaku koru za pitu umočiti u pripremljen fil, zgužvati je, te slagati jednu do druge u nauljenu tepsiju. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal, a ostatak fila preliti preko zgužvanih kora.
4. Pripremljenu gužvaru peći u zagrejanoj rerni na 250 °C dok ne porumeni.
REČ NUTRICIONISTE:
Visok udeo vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a da bi se potpuno iskoristila lekovita svojstva ovog povrća, preporučljivo je da se konzumiraju sa korom.