Kesten torta
Za koru:
- 150 g šećera
- 4 jajeta
- 70 g putera
- 70 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 30 g prezli
- 100 g čokolade
- 1,5 dl mleka
Za fil:
- 500 g kesten pirea
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanil-šećer
- 100 g mlevenih lešnika
- 2 kašike ruma
- 4 dl slatke pavlake
Ostali sastojci:
- 100 g čokolade
- 50 g putera
- 3 dl slatke pavlake
Priprema:
Kora:
1. Puter penasto umutiti sa šećerom i žumancima.
2. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Potom dodati prezlu i otopljenu čokoladu te dobro izmešati.
3. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. U okruglom kalupu od pripremljene smese na 180 ºC ispeći koru.
Fil:
1. Sjediniti kesten pire, šećer u prahu, mlevene lešnike, rum i vanil-šećer pa dobro izmešati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je sjediniti sa smesom od kestena i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Koru poprskati mlakim mlekom i ostaviti ga da sve upije.
2. Potom je premazati filom od kestena.
3. Šlag od slatke pavlake premazati preko kestena.
4. Čokoladu i puter otopiti na pari pa preliti preko šlaga.
Izvor: Dobra hrana