Micin kolač
Za koru:
- 8 belanaca
- 200 g šećera
- 100 g krupno seckanih oraha
- 2 kašike brašna
Za fil:
- 8 žumanaca
- 150 g šećera
- 3 vanil-šećera
- 5 dl mleka
- 2 kašike brašna
- 100 g čokolade
- 200 g margarina
- 100 g seckanog suvog grožđa
- 1/2 bočice ekstrakta kruške
- 160 g šlaga
- kisele vode po potrebi
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati seckane orahe i brašno te polako promešati. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, vanil-šećer, mleko i brašno. Zatim kuvati na pari mešajući dok se ne dobije gust fil.
2. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano mešanje otopiti.
3. Suvo grožđe natopiti ekstraktom kruške.
4. Ohlađeni fil od žumanaca sjediniti sa omekšalim margarinom i umutiti mikserom. Potom dodati oceđeno suvo grožđe i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Koru premazati pripremljenim filom.
2. Posebno umutiti prašak za šlag sa malo kisele vode. Naneti preko fila i ravnomerno rasporediti. Ostaviti u frižideru da se stegne pa iseći na kocke.
Izvor: Dobra hrana