Pikantne ćuftice sa pečenim povrćem i bulgurom by 24Kitchen
Za bulgur:
- 150 g bulgura
- 150 ml bujona
- maslinovo ulje
- 1/2 veze sveže nane
- 1/2 veze peršuna
- 1/2 veze svežeg korijandera
- 250 g čeri paradajza
- 1/2 limuna
- so i biber
Za povrće:
- 1 crveni luk
- 1 komorača
- 1 plavi patlidžan
- 1 tikvica
- 2 crvene paprike
- 4 čena belog luka
- 3 grančice majčine dušice
- so i biber
- maslinovo ulje
Za ćufte:
- 500g mlevenog jagnjećeg mesa
- 1 kašičica kumina
- 1 prstohvat aleve paprike
- 2 jajeta
- 100g prezli
- so i biber
- ulje
Priprema:
1. Stvaite bulgur u činiju. Prelijte ga vrućim bujonom, dodajte malo maslinovog ulja i pokrijte tacnom. Ostavite 15 minuta.
2. Iseckajte sitno začine. Isecite čeri paradajz na polovine. Dodajte ga u bulgur. Izrendajte koru i iscedite sok od pola limuna. Posolite i pobiberite, i dodajte maslinovo ulje. Promešajte.
3. Povrće isecite na krupne komade, bez belog luka, i stavite u pleh. Izdrobite odozgo majčinu dušicu i dodajte čenove belog luka. Posolite i pobiberite, i dodajte maslinovo ulje. Promešajte i pecite na 200 stepeni, 50 minuta.
4. Možete da zamenite jagnjeće mleveno meso svinjetinom i teletinom 50:50. Stavite mleveno meso u činiju i dodajte začine, jaja i galetu. Posolite i pobiberite, pa umesite mleveno meso. Napravite duguljaste ćufticei poređajte ih u prethodno namazan pleh. Pecite ćuftice 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
5. Poslužite pikantne ćuftice sa prilogom od bulgura i pečenog povrća. Prelijte začinjenim kiselim mlekom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen