Pravilnom ishranom protiv depresije
Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će depresija do 2020. godine postati jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema, ali i finansijskih tereta.
Većina ljudi konzumira namirnice bogate mastima, prženu, prerađenu i zaslađenu hranu. Studije pokazuju da ovakva ishrana povećava rizik od depresije. Kada ovakva stanja i raspoloženja nastanu, osoba se obično uputi lekaru koji propiše antidepresive. Ali,i prehrana bogata voćem, povrćem i plodovima mora može učinkovito da spreči depresiju.
Studija sprovedena između 1985. i 2004. godine tvrdi da postoji veza između loše ishrane i depresije. Zato je za sprečavanje depresivnih stanja potrebno pravilno se hraniti, jednako kao i potražiti lekarsku pomoć.
Hrana koju unosimo u sebe deluje na nerutransmitere u mozgu, koji regulišu ponašanje. Neurotransmiteri su usko povezani s raspoloženjem.
Studije pokazuju da su dopamin, serotonin i norepinefrin, neurotransmiteri koji se najčešće vežu za raspoloženje. Kada mozak proizvodi serotonin, osećamo se srećno. Kada proizvodi dopamin ili norepinefrin, pažljiviji smo i skloni razmišljanju i reagovanju brže nego inače.
Ishrana bogata svežim voćem i povrćem povećava nivo tritofana u mogu, i time utiče na veću proizvodnju serotonina, što ima umirujući efekt. S druge strane, hrana bogata proteinima podstiče proizvodnju dopamina i norepinefrina – pa se osećamo budnije i pozornije.
Brza, zašećerena, masna i prerađena hrana smanjuje nivo ovih hormona u mozgu i povećava stres i napetosti.
Mediteranska ishrana pozitivno utiče na zdravlje, smanjuje rizik od bolesti i pomaže u održavanju vitke figure. Zasniva se na sledećim namirnicama i pravilima:
- Visok unos monozasićenih (i zasićenih) masnih kiselina
- Visok unos mahunarki
- Puno voća i orašastih plodova
- Puno žitarica
- Visok unos povrća
- Visok unos ribe
- Umereno konzumiranje alkohola
- Umereno konzumiranje mlečnih proizvoda
- Smanjen unos mesa
Izvor: Ordinacija.hr