Šta je fonio i zašto se smatra hranom budućnosti?

Fonio je drevna hrana, koja se vekovima koristi u ishrani. Ali zašto tek sada čujemo za nju?

by | mart 3, 2021

Fonio je vrsta prosa poreklom s afričkog tla – mesta gde su otkrivene najstarije kultivisane biljke. Dobro uspeva u sušnim predelima i na osiromašenom zemljištu. Ipak, uprkos tome što može da raste gotovo svugde i iako ima veliku nutritivnu vrednost, fonio je nedovoljno poznata i korišćena žitarica.

Međutim, iz zapadne Afrike, gde je namirnica broj jedan, kako zbog lakog uzgoja, tako i zbog nutritivnih vrednosti, fonio polako stiže do drugih krajeva planete i stručnjaci je smatraju hranom budućnosti.

Fonio: Zdravstveni benefiti

Ova vrsta prosa prirodno sadrži nizak nivo holesterola, masti i natrijuma, a bogata je vlaknima, cinkom, magnezijumom i gvožđem. Uz to, sjajan je izvor vitamina grupe B, uključujući i tiamin, riboflavin i niacin – neophodne nutrijente potrebne za rast i pravilan razvoj i funkciju ćelija.
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) sugeriše da je fonio, od svih trava malog semena, najbogatiji kalcijumom. Stoga, sjajan je izbor za one koji ne konzumiraju mlečne proizvode, kao i za vegane ili osobe koje pate od netolerancije na laktozu. Zahvaljujući svojim sastojcima, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, jača imunitet i utiče na povećanje energije.

Zašto treba uvrstiti fonio u ishranu

1 Pored toga što sadrži kalcijum, fonio je odličan dodatak ishrani (a naročito se preporučuje veganima), jer je prepun biljnih proteina i amino-kiselina koje utiču na elastičnost kože, rast kose i zdravlje noktiju.
2 Budući da se konzumira u obliku celog zrna, idealan je za zdravlje organa za varenje. Uz to, pospešuje mršavljenje, a istraživanja su pokazala da umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja, raka pankerasa i želuca.
3 Prirodno je bez glutena, te je idealan za osobe koje su osetljive na gluten ili imaju celijakiju.
4 Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, ne podiže naglo nivo šećera u krvi, pa se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa.

Kako se priprema fonio

Fonio je veoma svestrana biljka. Kada se skuva, njegov “zemljani” ukus apsorbuje arome drugih namirnica. Tradicionalno, kuva se kao kuskus, a stavlja se i u čorbe, kao i u neka pića. Može i da se samelje te da se koristi u pripremi peciva, kolača i torti. (Pročitajte i… Kako da izaberete zdrave žitarice za doručak?)

Članak se nastavlja posle reklama

Način pripreme

Šolju (240 ml) vode sipajte u šerpu i ostavite da provri. U vodu dodajte pola šolje (45 g) fonio žitarica, posolite i ostavite da se kuva dok ne upije vodu.
Smanjite vatru i viljuškom isprobajte da li se fonio smekšao.

Kuvani fonio možete da kombinujete sa voćem, salatama ili povrćem.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsKarisssa via Getty Images




Kliknite na video da saznate više: