Gastro

Šta za večeru: Keto pire od karfiola sa dimljenim sirom

by Redakcija

25.11.2021.
keto pire od karfiola
keto pire od karfiola

Keto pire od karfiola odlična je opcija ako želite drugačiji, bogatiji ukus pirea, a uz to vam odgovara da smanjite količinu ugljenih hidrata.

Donosimo recept za pire koji je pravi gurmanski užitak. Blagi ukus karfiola obogaćen je dimljenim sirom, a njegova fina tekstura je naglašena maslacem.

Napomena: Ukoliko ste na restriktivnoj dijeti i cilj vam je da smanjite i broj kalorija, znajte da je pire od karfiola manje kaloričan od onoga od krompira.  Ali, u tom slučaju, morate modifikovati recept koji donosimo ispod: umesto maslaca upotrebite jogurt i izostavite feta sir.

A evo i zašto karfiol češće treba da se nađe na vašem jelovniku, a posebno sada, u jeku sezone.

Koje nutrijente sadrži karfiol?

Sto grama sirovog karfiola sadrži  oko 75% dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Pored toga što podržava imuni sistem, ovaj nutrijent ne neophodan za popravku DNK naših ćelija, kao i za produkciju i kolagena, ali i serotonina.

Vitamin K – a konzumacijom 100 g sirovog karfiola dobija se oko 20% dnevnih potreba – jedan je od ključnih faktora za zdravlje kostiju – njegov nedostatak povezuje se sa povišenim rizicima od preloma.

Holin (oko 10% dnevnih potreba u 100 g karfiola) igra značajnu ulogu u procesima spavanja, pamćenja učenja, kao i mišićnih pokreta.

Karfiol obezbeđuje i manje količine drugih esencijalnih nutrijenata, poput vitamina iz grupe B, fosfora, mangana, magnezijuma i kalijuma.

Pročitajte i… Zapečeni karfiol: Brzi keto ručak

keto pire od karfiola

Recept: Keto pire od karfiola s dimljenim sirom

Potrebno:
  • 400-500 g karfiola (srednja glavica, iscepkani cvetići sa drškama)
  • Veća kocka (40-50 g) malsaca
  • 40-50 g feta sira
  • 30 g narendanog dimljenog sira
  • so i biber
  • naseckani sveži vlašac
Priprema:
  1. Operite karfiol, odvojite cvetove pa ih skuvajte u ključaloj vodi, oko 15-20 minuta, dok ne omekšaju. Ocedite karfiol.
  2. U vruć karfiol dodajte maslac, feta sir i dimljeni sir. Posolite i pobiberite po ukusu pa sve umutite štapnim ili običnim mikserom.
  3. Servirajte pire od karfiola posut svežim vlašcem.

Pročitajte i… Za bolji imunitet: Ljuti potaž od karfiola, šargarepe i đumbira