U susret Food Talku: Predstavljamo vam libansku nacionalnu kuhinju
Svaki pravi gurman koji želi da okusi sve što se nudi na svetskim trpezama mora mnogo da proputuje i mnogo puta da opeče jezik. Poštedeli smo vas „muka“, zaprljali mnogo tanjira i sastavili listu najukusnijih nacionalnih kuhinja.
U susret regionalnoj konferenciji „Food Talk 2013“, na kojoj su, između ostalih, svoje učešće potvrdili Oliver Mlakar, Đorđe Balašević, Vladimir Pištalo i Rene Balaković, narednih dana otkrićemo vam čari 10 najukusnihih nacionalnih kuhinja. Danas vam prestavljamo libansku kuhinju.
Libanska kuhinja objedinjuje sve čari i lepote koje Bliski istok može da ponudi. Hrana je pretežno mediteranska, sa mnogo povrća, malo mesa i mnogo, mnogo slasti.
Najpoznatiji libanski specijalitet je aperitiv Mezze, a sastoji se od sočnih umaka, kiselih krastavaca, salata, raznovrsnih grickalica i takozvanog arapskog hleba, koji je najsličniji našoj ćebati.
Mezze porcija takođe sadrži i obilje voća, sveže ribe i morskih plodova, te vrlo malo životinjskih masti. Između ostalog, ova zemlja je poznata i po fantastičnim slatkišima, a Tripoli često nazivaju i „slatkom prestonicom“ Libana.
Jedno od najpoznatijih libanskih specijaliteta je Baba ganuš. Jednostavan je, i relativno brz za pripremu. Osim toga, Baba ganuš se jede hladan, možete da ga iskoristite kao namaz za sendviče. Recept za Baba ganuš pogledajte OVDE.
Više o regionalnoj koferenciji „Food Talk 2013“ pročitajte OVDE.
Tekst: Life Content
Izvor: www.hotelclub.com