Vekna u sosu od povrća
Sastojci:
- 800 g mešanog mlevenog mesa
- 150 g mladog sira
- 2 glavice crnog luka
- 5 kašika prezli
- 1 jaje
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 kašike ulja
- 1 veza zeleni
- 1 dl neutralne pavlake
- juneće supe po potrebi
- mešavina začina, biber
Priprema:
1. Beli luk i glavicu crnog luka što sitnije iseckati.
2. Sjediniti mleveno meso, jaje, seckani crni i beli luk, mlevenu papriku, prezle i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
3. Pripremljenu smesu izručiti na nauljenu radnu površinu. Potom je istanjiti u pravougaonik debljine 1 cm.
4. Duž jedne strane pravougaonika poslagati štapiće mladog sira i urolovati. Tepsiju nauljiti i u nju prebaciti oblikovanu veknu. Peći u rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Posebno iseckati preostali luk i zelen na kockice pa propržiti na malo ulja. Zatim nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje juneće supe dok povrće ne omekša.
6. Povrće zajedno sa saftom izmiksati. Dodati u njega neutralnu pavlaku, začine po ukusu i promešati.
7. Pečenu veknu iseći na parčad te je kratko prokuvati u pripremljenom sosu od povrća.
Izvor: Dobra hrana