Zašto su važni prebiotici i kakve veze imaju sa probioticima

by | novembar 21, 2023
Zašto su važni prebiotici i kakve veze imaju sa probioticima; čorba od praziluk koji sadrži prebiotike

Šta su i zašto su važni prebiotici? Kako utiču na zdravlje? Koja je njihova uloga i kakve veze imaju sa probioticima? Imamo odgovore na sva ova pitanja.

Većina ljudi zna šta su probiotici i koliko su važni za zdravlje, ali potpuno druga priča je s prebioticima. Izuzetno su važni, a toga još nismo svesni u dovoljnoj meri. Mnogima od nas fali prebiotika u ishrani. Nažalost, to može dovesti do ozbiljnih problema kao što su probavne smetnje, upale, oslabljen imunitet, povećanje telesne težine i možda čak i povećan rizik od mnogih hroničnih stanja. Dok probiotičke namirnice igraju ključnu ulogu u zdravlju creva i opštem blagostanju, prebiotici služe kao hrana probioticima i time povećavaju njihovu moć.

Zašto su važni prebiotici: I šta su to prebiotici

Po definiciji, prebiotici su nesvarljiva jedinjenja vlakana koja se razgrađuju mikrobiotom creva. Šta rade prebiotici? Kao i druga hrana bogata vlaknima, prebiotička jedinjenja prolaze kroz gornji deo gastrointestinalnog trakta i ostaju neprobavljena jer ih ljudsko telo ne može u potpunosti razgraditi. Kada prođu kroz tanko crevo, stižu do debelog creva, gde ih fermentiše crevna mikroflora.

Danas, kada istraživači govore o „vlaknima“, oni ne govore samo o jednoj supstanci, već o čitavoj grupi različitih hemijskih jedinjenja koja se nalaze u hrani. Prebiotici su najpoznatiji kao vrste dijetetskih vlakana nazvanih fruktooligosaharidi, inulin i galaktooligosaharidi. Prvobitno, prebiotici nisu bili klasifikovani kao jedinjenja prebiotičkih vlakana. Ali nedavna istraživanja su nam pokazala da se ova jedinjenja ponašaju na isti način kao i drugi oblici vlakana.

Danas se prebiotski ugljeni hidrati uglavnom sastoje od fruktana i galaktana, od kojih oba fermentišu anaerobne bakterije u debelom crevu. Određene namirnice funkcionišu kao prirodni prebiotici. Neki primeri hrane sa visokim sadržajem prebiotika uključuju koren cikorije, zelje maslačka, praziluk i beli luk.

Članak se nastavlja posle reklama

Koje su prednosti prebiotika? Povećanje unosa prebiotika je u studijama povezano sa dugom listom moćnih prednosti, uključujući:

  • manji rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • bolje zdravlje creva
  • lakše podnošenje stresa
  • bolja hormonska ravnoteža
  • jači imunološki sistem
  • manji rizik od povećanja telesne težine
  • smanjene šanse za nastanak upale i još mnogo toga.

Koje namirnice sadrže prebiotike

Dok se probiotici obično nalaze u kultivisanoj i fermentisanoj hrani kao što su jogurt, kefir, kimči i kombuča, prebiotici se obično nalaze u određenom povrću (posebno kada se jede sirovo), celim žitaricama i izvorima otpornog skroba, kao što su nedozrele banane.

Neke od najboljih prebiotičkih namirnica koje možete dodati svojoj ishrani su: koren cikorije, čičoka, sirovi beli luk, praziluk, crni luk, špargle, kinoa i nedozrele banane. U manjem procentu, prebiotika ima i u jabukama, medu, ljuskama psilijuma, pšenici, ječmu, ovsu i kukuruzu.

Članak se nastavlja posle reklama
kabVisio/gettyimages.co.uk




Kliknite na video da saznate više: