5 stvari koje morate znati kada kupujete meso
Kad dođete u mesaru, postoji nekoliko detalja koji će vam ukazati na to kako da dobijete najbolje meso. Proverite o čemu je reč.
1. Pronađite mesaru koja sama obavlja klanje
Bilo da prodaju životinje koje su pasle na otvorenom travnjaku ili ne, mesara koja dolazi u dodir sa celom životinjom, a ne kupuje komade, zna odakle dolazi njihovo meso.
2. Kupite crveno meso
Ovo je vrlo jednostavno pravilo. Ako je govedina ružičasta ili svinjetina siva, onda neće imati nikakav ukus.
3. Meso koje je ispravno obešeno
Iako zvuči čudno, u stvari je reč o bitnoj stvari. Naime, ako govedina nije stavljena na sušenje dve nedelje nakon klanja, onda će biti pretvrda. Ako je bila vlažna, a nije dobro obešena, ni ta vlaga nije isparila što znači da se meso nije moglo dobro osušiti. Ispravno obešeno meso gubi od 15 do 20 odsto svoje težine tokom sušenja u obešenom položaju, što doprinosi tome da se koncentriše ukus mesa. To je razlog i zašto je sušeno meso puno skuplje.
4. Potražite domaće proizvođače
Od slanine, salame i šunke do pečene govedine i kobasica, ako je sve obavljeno na jednom mestu, to ukazuje na to da mesar brine za ono što radi, proizvodi i prodaje, te da dobro koristi svaki deo mesa.
5. Potražite mesare koji znaju znanje
Pričljiv mesar koji zna znanje i spreman je da ga podeli sa svojim mušterijama, zlata vredi. On vam može detaljno objasniti za šta da koristite koji komad mesa, predložiti vam šta da isprobate (pogotovo kad vas upozna i stekne uvid u vaše preferencije i navike), te vas savetovati u vezi sa pripremom mesa i upoznati s nekim novim receptima. Poštujte ga i slušajte. On vas može puno toga naučiti, jer meso je ipak ono čime se bave, gotovo svaki dan u nedelji.
Izvor: magazin.hr, M. G.