Ako ih malo više pojedete ugrozićete svoje zdravlje. Ovo su najopasnije namirnice

by | novembar 25, 2016

Na našem meniju su gotovo svakodnevno, kuvamo sa njima, rado ih grickamo, i nikada nismo ni naslutili da mogu da nam naprave svojevrsne probleme… Međutim, neke namirnice su zapravo štetne u određenim količinama, i to u tolikoj meri da ih nazivaju „tihe ubice“.

Foto: Gulliver/Getty images

Foto: Gulliver/Getty images

No, ako umemo da odredimo pravu meru i da se zadržimo na preporučenoj dozi, sa njima nema nikakve opasnosti. Evo o kojim je namirnicama reč.

1. Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamenje u bubrezima. Ipak, utešno je to što je potrebno čak pet kilograma ove biljke da bi mogla da se nazove kobnom. U manjim količinama, ovo lisnato bilje je snažan antioksidans, ima antialergijska i antiupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju i metabolizam, prirodni je lek za probavu…

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Banane sa crnim tačkama su novi trend u svetu. Nakon ovoga razumećete i vi ovu pomamu

Foto: Gulliver/Getty images

Foto: Gulliver/Getty images

Članak se nastavlja posle reklama

Kliknite na sledeću stranicu… 

Članak se nastavlja posle reklama

2. Muskatni oraščić

Možda vam to nije palo na pamet, ali muskatni oraščić je zapravo halucinogen, a konzumacija količine od 5,5 grama može da uzokuje grčeve, a 8 grama čak i napad. Ako rešite da pojedete čitav jedan oraščić, to može dovesti do „psihoze od muskatnog oraščića“.

Foto: Gulliver/Getty images

Foto: Gulliver/Getty images

3. Krompir

Da li vam se dešavalo da kupite krompir sa zelenkastom korom? Možda je dobro da znate da se u takvoj kori nalaze glikoalkaloidi, kao i klicama na površini kore. Glikoalkaloidi su veoma štetni i mogu da izazovu proliv, povraćanje, preznojavanje, drhtanje, jaka glavobolja, grčevi… No, većina ovih jedinjenja skida se guljenjem kore i dobrim čišćenjem.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Zdrava ultra dijeta sa žitaricom starom 1000 godina skida i do 10 kilograma za 2 nedelje

Foto: Gulliver/Getty images

Foto: Gulliver/Getty images

4. Bademi

Trebalo bi da naučite da razlikujete slatke i gorke bademe. Slatki se koriste u prehrani, iz gorkih sorti se proizvode različiti bademovi ekstrakti. Kažu da gorki navodno sadrže velike količine vodonikovog cijanida, te da 7 do 10 ovih gorkih plodova može da bude i više nego problematično i za dorasle, a posebno za decu.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Gulliver/Getty images

Foto: Gulliver/Getty images

5. Tuna

Tuna je opasna zbog toga što upija živu u svoje meso, a kada živa jednom dođe u naš organizam, ona će ili kroz bubrege izaći iz organizma ili će doći do mozga gde može da prouzrukuje veliku štetu. Upravo zato – trudnicama i deci se strogo savetuje konzumiranje tune.

Pročitajte i… Jednostavno lud napitak kojim ćete regulisati pritisak i ojačati imunitet

Foto: Gulliver/Getty images

Foto: Gulliver/Getty images

Članak se nastavlja posle reklama

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: