Crveni luk kao prevencija od srčanog udara
Iako može da izazove problem zbog neprijatnog mirisa koji stvara, treba znati da je crveni luk izuzetno blagotvorna namirnica za zdravlje, a posebno lekovito deluje na srce, odnosno ceo kardiovaskularni sistem.
Pokazalo se da njegovi takozvani sumporni spojevi mogu da smanje i količinu holesterola i triglicerida i ojačaju ćelijske membrane u crvenim krvnim zrncima. Zbog tih karakteristika luk pomaže u prevenciji srčanog udara, prenosi RTRS.
Studije su pokazale da luk može da poboljša i gustinu kostiju, pa zbog toga može posebno da koristi ženama u menopauzi koje se suočavaju s gubitkom gustine kostiju. Pored toga, pokazalo se i da žene koje su prošle menopauzu mogu da smanje rizik od preloma kuka ako svakodnevno konzumiraju luk.
Takođe, potvrđeno je da luk ima protivupalno dejstvo. Sumporni molekuli iz njega poboljšavaju aktivnost specifičnih belih krvnih zrnaca koja imaju važnu ulogu u imunosistemu. Ta vrsta povrća sadrži i antioksidanse koji sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u telu, pa se na taj način stepen upale održava pod kontrolom.
Studije su pokazale da luk smanjuje i rizik od nekoliko vrsta raka, pa čak i kada se konzumira u manjim količinama. Može da smanji rizik od pojave kancera debelog creva, ždrela i jajnika.
Ostale dobrobiti crvenog luka:
-poboljšava ravnotežu šećera u krvi,
– sprečava bakterijske infekcije,
– sadrži vitamine C, A i E, koji su veoma dobri antioksidansi
Izvor: Nezavisne novine, A.G.