Do sada ste sigurno grešili? Evo na koliko sati bi zaista trebalo da jedemo obroke

by | oktobar 24, 2016

dr Aleksandra Ilić, lekar specijalista interne medicine, supspecijalista kardiologije

Piše: Dr Aleksandra Ilić, lekar specijalista interne medicine, supspecijalista kardiologije
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

Pravilna ishrana je jako važna za pravilan rad organizma i vaše zdravlje. Takođe, ona utiče na raspoloženje i čini da se dobro osećate.

Članak se nastavlja posle reklama
Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Evo nekoliko malih promena koje možete da uvedete u svakodnevni život, koje će imati velike rezultate:

VODA

Članak se nastavlja posle reklama

Voda čini 80% našeg tela i učestvuje u svim procesima koji se u njemu dešavaju. Zato je neophodno unositi bar 1,5-2l vode dnevno. Dobro je početi dan čašom tople vode da bi se pokrenuo metabolizam.

TAJMING

Članak se nastavlja posle reklama

Bitno je i kada se koja vrsta hrane uzima. U različito doba dana potrebne su nam različite vrste namirnica. Za početak dana trebaju nam složeni ugljeni hidrati koji se sporo razlažu i obezbeđuju nam mnogo energije (ovsene pahuljice, crni hleb…)

Ručak i večera treba da se sastoje iz proteina i vlakana koje dobijamo iz mesa i povrća.

Ne preporučuje se da se večera neposredno pre spavanja jer to ometa metabolizam i procese koji se odvijaju dok spavamo.

Pročitajte i… Loše navike koje svakodnevno ponavljate, a zbog kojih se naslage na stomaku gomilaju

Članak se nastavlja posle reklama
Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

JEDITE MANJE PORCIJE, ČEŠĆE

Važno je da se ne preskaču obroci i užine. Trudite se da jedete na 3-4 sata i da između tih obroka ništa ne uzimate. Ti razmaci omogućuju nam da se hrana svari, a da metabolizam ostane brz.

JEDITE POLAKO

Za dobro varenje važno je polako unositi hranu. Trudite se da spustite viljušku i nož posle svakog zalogaja i da ih ne uzimate dok potpuno ne sažvaćete i ne progutate prethodni zalogaj. Tako ćete videti i da vam je mnogo manje hrane potrebno da biste se najeli nego što mislite.

Članak se nastavlja posle reklama

PRIRODNA HRANA

Trudite se da što manje jedete prerađenu hranu. Preradom hrana gubi svoje hranljive vrednosti. Pri kupovini pogledajte sastav proizvoda. Ako ima mnogo reči koje ne razumete to znači da ima mnogo aditiva i veštačkih sastojaka koje vaš organizam neće moći da iskoristi.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: