Egzotično voće: Hrana i lek
Upoznajte se sa ukusom i sastojcima ličija, voća strasti, kakija, papaje, avokada i kumkvate, saznajte koje je njihovo blagotvorno dejstvo i naučite kako da ih koristite.
Jelovnik baziran na svežim, sezonskim i domaćim namirnicama, ponekad treba obogatiti voćem i povrćem koje potiče iz najudaljenijih krajeva planete, koje sve češće srećemo u bolje opremljenim supermarketima.
Liči (azijska trešnja) – Štiti od raka
Liči ili azijska trešnja, poreklom je iz Kine, gde se uzgaja preko 4.000 godina.
Izgled: Kora ličija je crvenkastosmeđe boje, a ispod nje je providno meso koje obmotava košticu.
Lekovita svojstva: Istraživanja su pokazala da sastojci ličija imaju jaka antioksidantna svojstva zbog čega preventivno deluju na nastanak ćelija raka.
Kako se koristi: Nožem napraviti mali rez na kori, pa je oljuštiti prstima. Providno meso preseći napola i iz njega izvaditi košticu. Najbolje je kada se liči jede svež, a ne iz konzerve ili sušen, jer tada gubi dragocene sastojke. Izbegavajte plodove tamnije boje i ispucale kore.
Avokado – Snižava holesterol
Avokado je tropsko voće poreklom iz Brazila i Meksika.
Izgled: Ima oblik kruške sa spoljnom korom tamnozelene do tamnoljubičaste boje. Meso je meko, žuto-zeleno, a u njegovom središtu nalazi se koštica. Lako se vari, a ukus mu je sladak i pikantan.
Lekovita svojstva: Sadrži minerale (najviše gvožđa), vitamine (A, B, C i E). Snižava nivo holesterola u krvi, a preporučuje se i osobama na redukcionoj dijeti.
Kako se koristi: Preseći ga nožem, odstraniti semenku, iseći na četvrtine i oljuštiti koru. Jede se uvek sirov, a koristi se i kao prilog jelima, posoljen i zaliven limunovim sokom i maslinovim uljem. Plod je zreo kada je pri blagom stisku, njegova unutrašnjost meka poput putera.
Voće strasti – Otklanja nervozu
Voće strasti (passion fruit) veoma je ukusno, a poreklom je iz Kine.
Izgled: Plodovi izgledaju kao ping-pong loptice. Meso je želatinasto, sočno, ispunjeno sitnim košticama.
Lekovita svojstva: Sadrži sastojke koji deluju sedativno pa se nervoznim osobama preporučuje da pred spavanje pojedu nekoliko plodova.
Kako se koristi: Treba ga preseći napola i jesti pulpu kašikom. Ako je kora ploda naborana, to je znak da je voće zrelo za konzumiranje. Može se iscediti u veoma ukusan sok.
Kaki – Usporava starenje
Kaki ili japanska trešnja sočno je i slatko voće poreklom iz Azije, gde se mogu naći stabla stara i 500 godina.
Izgled: Plod kakija je narandžast sa prozirnom opnom ispod koje je mekano meso.
Lekovita svojstva: Kaki je bogat vitaminom C i provitaminom A, pa pomaže u borbi protiv starenja ćelija. Koristi se za lečenje zatvora, upale creva, hemoroida, stomačnih tegoba i snižava povišen krvni pritisak.
Kako se koristi: Da bi plod poprimio pravu aromu, mora biti sasvim zreo, skoro crven i mekan, tako da može da se jede kašičicom. Tvrdi plodovi za nekoliko dana sazrevaju na sobnoj temperaturi. Od kakija se prave sok, džem, sirup i voćna salata.
Kumkvat – Jača imunitet
Ovaj lekoviti plod, koji se zbog lepote cvetova i lišća gaji i kao ukrasna biljka, potiče iz Kine, ali ga ima i u Brazilu, Španiji, Argentini, Kaliforniji i Južnoj Africi.
Izgled: Plod naranžastog oblika, kao sitna narandža (malo manja od oraha).
Lekovita svojstva: Bogat je vitaminima A, B i C, kalcijumom i gvožđem koji su neophodni za jačanje imuniteta. Štiti od prehlade.
Kako se koristi: Kumkvat se jede zajedno sa korom koja je slatkasta i izuzetno prijatnog mirisa. Ukoliko je svetlonarandžaste ili žućkaste boje, ima gorak ukus. Od ploda mogu da se prave želei, džemovi, kompoti, sladoledi i voćne salate.
Papaja – Poboljšava varenje
Papaja (tropska dinja) uzgaja se u Južnoj Americi, Indiji i Južnoj Africi.
Izgled: Stablo papaje slično je palmi, a plodovi mogu da budu teški i do deset kilograma. Kora zrelog ploda žute je ili narandžaste boje, sa braon mrljama.
Lekovita svojstva: Sadrži enzim papain koji povoljno utiče na varenje i pomaže u zarastanju rana je za spravljanje salata. Nezreli plodovi mogu da se kuvaju kao povrće.
Autor: Life Content