Francuskinje decenijama strogo kriju tajnu vitkosti. I dopašće vam se!

by | decembar 9, 2016

Sir, čokolada, vino, bez opterećivanja – za prosečnu Francuskinju ovo je svakodnevica. I stranci su se oduvek pitali kako im uspeva da budu tako zanosne i mršave kad redovno uživaju u „grešnim zadovoljstvima“ od kojih se ostatku sveta stvara topli pokrivač na stomaku. Stvar je, zapravo, vrlo prosta, ali neočekivana. Bar za naše poimanje ishrane i umetnosti življenja.

hrana na stolu

Foto: Guliver/Getty Images

Predstavljamo vam 10 pravila u ishrani koje su vekovima deo francuske tradicije i zahvaljujući kojima su njihove dame među najlepšim, ali i najzadovoljnijim ženama na svetu.

1. Hrana je svetinja

Ovo je osnovni postulat svakog Francuza kad je ishrana u pitanju. Sto za ručavanje je oltar i tako mu se i pristupa – sa poštovanjem, pažnjom i ljubavlju. To pre svega znači da brza hrana ne dolazi u obzir. One obično ručaju i večeraju u restoranima ili kafeima, a obrok je povod da se uživa u lepoti i da se ona podeli sa prijateljima. Količinama se ne opterećuju, ali su kvalitetom i izgledom hrane opsednuti. Samo takva hrana je i hrana za dušu (ako je verovati njima na reč).

Članak se nastavlja posle reklama

2. Uvek izaberi kvalitet

Najbolje, najsvežije, probrano – ovo je uvek prvi izbor jedne prosečne Francuskinje. Pre će se odlučiti za manje, a skuplje i kvalitetnije, nego za više, a jeftinije. Malo dobre crne čokolade ili domaće torte pre nego mnogo jeftinog sladoleda, malo sveže ribe, pre nego mnogo jeftine piletine sumjivog porekla.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Članak se nastavlja posle reklama

3. Spustite viljušku na tanjir

Francuskinja u jelu voli da uživa polako. Ona neće navaliti na porciju koliko god da je gladna, već će između zalogaja viljušku spustiti i to vreme posvetiti da ćaska s prijateljima. Žvakaće polako, a posvetiće se svakom zalogaju. Obrok je prilika da se slavi dobar ukus i prijateljstvo.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Dijeta u kojoj nema odricanja i gladovanja, a kilogrami nestaju! Evo i kako!

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

4. Ne uskraćuj sebi zadovoljstvo

Mala „grešna zadovoljstva“ apsolutno su poželjna. Francuskinjama je prioritet da budu zadovoljne i srećne, a kako će u tome uspeti ako se nečega što vole odriču u potpunosti. Umesto toga, one biraju da to unose u malim količinama. Baš zato im se na stomačiću i ne vidi taj kalorični bri ili pačeća pašteta. Naravno, svesne su da kroasane ne treba tamaniti dva puta dnevno, ali kad ga požele, neće ga sebi uskratiti.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Sve je u ravnoteži

Francuskinje vrlo dobro znaju razliku između udovoljavanje sebi i iživljavanja. Ako žele da zadrže liniju, sigurno neće navaliti na tortu, hleb i sir u istom danu, nego će to fino rasporediti. U tom balansiranju i leži tajna – ako si posle ručka pojeo tortu, imaćeš laganu večeru, sutradan sebe možeš častiti čokoladom, a dan posle toga orahe.

6. Nema preterivanja sa šećerom i soli

Elegancija ukusa je prepoznatljiv kvalitet u francuskoj kuhinji. Začini se koriste samo da pojačaju prirodni ukus namirnica i aromu sastojaka. Preterivanje u bilo čemu nije dobro i to ih uče od malih nogu. Ništa preslano, preslatko, premasno kod njih jednostavno ne dolazi u obzir.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Članak se nastavlja posle reklama

7. Strpljivo će sačekati večeru umesto da pojede „nešto s nogu“

Šolja kafe uz neki keksić dolazi, naravno, u obzir između obroka, ali kao i u svemu, nema preterivanja. Za nju je glad samo uzbudljivi aperitiv pre večere i zato će radije sačekati na to sočno parče mesa i salatu, umesto što će pojesti hamburger. Ako je, pak, previše gladna, počastiće sebe nekim laganim jogurtom bez zaslađivača.

Pročitajte i… Kloi je smršala 20 kilograma, a kaže da to ne bi uspela bez ove 3 namirnice

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Članak se nastavlja posle reklama

8. Postavljanje stola je umetnost

Ima li većeg zadovoljstva od toga da jedete svoj obrok polako, u dobrom društvu, za lepo dekorisanim stolom? Ne za Francuze. Oni nisu naviknuti na ručak za kompom u toku kog će morati da ližu svoje prste kako bi nastavili kucanje na tastaturi. Dugačke pauze za ručak su u Francuskoj uobičajena stvar, a savršen sto je idealno plato za to umetničko delo kakvo je hrana.

9. Fizička aktivnost je za uživanje, ne za trošenje unetih kalorija

Deo nacionalne kulture u Francuskoj je aktivan fizički život. Francuskinje vole da pešače, planinare, da voze kajak, igraju tenis, džogiraju, skijaju… I mnogo hodaju! Sve to je sastavni deo njihovog života, a ne očajnički način da se steše figura. Agresivno vežbanje za njih je nasilje prema sopstvenom telu i psihi, a to, skapirali ste do sad, nikako ne dolazi u obzir.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Članak se nastavlja posle reklama

10. Francuskinje ne kažnjavaju sebe zbog grešaka

Svi smo mi samo ljudi i volimo da udovoljimo sebi. Čak i kada u nečemu preteraju, Francuskinje neće biti očajne zbog toga, niti će sebe mrzeti i kažnjavati. „Preko trnja do zvezda“ jednostavno nije krilatica koja je ikada uspela da se zapati u francuskom mentalitetu. Kad bi morala da svaki dan broji kalorije, pala bi u duboku depresiju. U tome leži tajna življenja sa uživanjem.

Pročitajte i… Prestala sam da pravim 3 ključne greške za doručak, i konačno počela da mršavim


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: